СНИМКА: Йордан Симeонов

Изменя се образователната структура на българите, които пребивават в чужбина – увеличава се делът на висшистите, както и на тези с основно образование. В минали години делът на хората със средно и средно техническо образование е бил преобладаващ. Това съобщи проф. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН. Тя е един от лекторите на дискусията “Образование и демография”, която в понеделник организират Софийският университет и БАН с подкрепата на МОН и медийното партньорство на “24 часа”.

Сред хората с висше образование, пребивавали в чужбина след 1990 г., най-голям брой са във възрастовата група от 30 до 39 г. От цялата емиграция 32% са висшисти, 48% са със средно образование, с основно са 12%, а с начално – 5%. Според анкетно проучване половината от завърналите се имат завършено средно професионално образование, а 22% – висше.

Изводът е, че почваме да изнасяме повече и по-интензивно висшисти, което увеличава броя на тези, които са с ниско образование в страната, коментира проф. Христова.

Според Индекса на човешкия капитал и според Индекса на глобална конкурентоспособност България е с ниски оценки за ефективно използване на таланта на хората. От 124 държави сме на 109-о място по намиране на квалифицирани кадри без затруднение.

източник: 24 часа