Филиалът на Българо-германския център за професионално обучение (БГЦПО) в Смолян е обучил 1945 безработни в периода от 2011 г. до момента. Най-голяма част от тях са изкарали курсове за готвач, козметик, маникюрист, планински водач, фризьор, текстообработване, което им дава шанс да се реализират на пазара на труда. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на съвместен брифинг с кмета на Община Смолян Николай Мелемов и директорът на БГЦПО Любов Попова по време на посещението си в града.

Българо-германският център за професионално обучение е държавно предприятие към Министерството на труда и социалната политика, което има клонове в Смолян, Пазарджик, Плевен, Стара Загора и Царево. За периода от 2011 г. до юни 2019 г. в петте поделения в различни професии са обучени общо 18 730 безработни.

Съобразно търсенето на пазара на труда в момента клонът в Смолян предлага приоритетно обучения от трета квалификационна степен като това за компютърна графика и дизайн. В момента филиалът провежда и курсове за планински водачи, маникюристи и козметици. Около 80% от завършилите ги след това намират добра реализация, каза министър Петков. Всички курсове са безплатни. Те са в рамките на Националния план за действие по заетостта и се финансират от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Източник: МТСП, 09.08.2019 г.