Видео поредицата „Стих в жест“ е нова инициатива, която среща хората с увреден слух  с класически български произведения в жестомимичен превод. Тя е създадена от сдружение „Българска история“ и социалното предприятие Stray Sheep.

„Стих в жест“ започва със стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев. Подборът на следващите творби, които ще бъдат прочетени в жестомимичен превод, също няма да е случаен. Те ще бъдат обвързани с българските празници или със знакови дати от историята ни. Планира се следващият превод да е на „Опълченците на Шипка“.

„Stray Sheep ни запознаха с проблемите пред тези наши сънародници, за които често чуващите дори не си дават сметка. Един от тези проблеми е достъпът им до знание. Едва ли с тази инициатива ще направим революция, но без съмнение ще поставим на общественото внимание проблематиката“, разказва Марио Мишев от сдружение „Българска история“.

От Stray Sheep се свързват с тях едва преди седмица. „За това време да се организираме много бързо, така че на 19 февруари да дадем старта с първото стихотворение. Когато каузата е стойностна, няма време за губене“, завършва той.

„Сметнах, че би било много красиво не само за глухите преживяване, а и за всички хора, които могат да се докоснат до този език. В жестовия език е важно да имаш ясна картина в главата си какво превеждаш. Много ясна картина за всяка една дума – как можеш да опишеш на жест. На жестов език трябва да го изрисуваш като сцена от филм. В ролята си на преводач на стихотворения си малко като режисьор“, споделя Борис Бълдев, който се е посветил на каузата да популяризира проблемите на нечуващите хора и е изпълнител на първото стихотворение от видео поредицата.

Неофициално хората с увреден слух в България са около 120 000 души в различни категории – някои имат пълна загуба на слух и използват жестов език, други са с частична загуба на слух. Всички те имат затруднения от различно естество в своето ежедневие, а едно от тях е достъпът им до информация и културни дейности.

Източник: БНР