Робот на БАН помага на възрастни хора

Най-новият принос на България в областта на роботика е свързан с два модела от серията „Робко“, които могат ефективно да помагат на възрастни или неспособни да се грижат за себе си хора. Машините с поредни номера 11 и 12 ще бъдат представени от Института по системно инженерство и роботика към БАН, пише „Труд“.

Двата робота са изработени от екип от наши учени и колегите им от 8 университета в Европа. Единият прототип вече е изпробван в заведение в Милано, посещавано основно от възрастни хора и е показал положителни резултати.

Робко 11 и Робко 12 имат повишена степен на интелигентност за обслужване, обяснява доц. Роман Захариев, зам.-директор на института. Двете машини ще бъдат представени официално пред бизнеса и социалния министър д-р Хасан Адемов в петък.

Роботът може да бъде програмиран според нуждите на съответния човек. Той е способен да дава лекарства в определен час и да настоява те да бъдат изпити.

Ако човекът откаже, той може да се обади по телефона на роднина. Може да отваря хладилника, да взема ястие или напитка и да ги сервира. Дори да подгрява готови храни в микровълнова печка, да включва телевизора или да подава определени вещи на незрящ или трудно подвижен човек.

Дори е способен да отваря външната вратата, но само при предварително зададена парола, обяснява доц. Захариев. Има и опция, при която ако на възрастен или безпомощен човек му призлее или падне, да извика Спешна помощ и да алармира роднините.

Машините не могат да нараняват хората. Те могат да бъдат използвани както в семейна обстановка, така и в центровете за помощ на хора с увреждания, в социални домове или хосписи. Тепърва предстои да се разработят проектите за производството на моделите.

Все още е рано да се каже колко ще струва един Робко, каза доц. Захариев. По-важното е, че той може да отмени наемането на специализиран персонал за възрастния човек, докато семейството му е извън дома.

Доцентът разказа, че изследване в ЕС е установило,че хората се чувстват по-добре, ако са в собствената си къща и имат помощ, отколкото ако са настанени в хосписи.

 

Източник: econ.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории