Бедността – проблем номер едно за България

Корупцията се възприема като проблем №1 в световен мащаб, а за България това е бедността. Това сочат резултатите от годишното изследване на световната асоциация УИН/“Галъп интернешънъл“, водеща глобална асоциация в пазарните изследвания и допитванията до общественото мнение.

Годишното проучване се провежда в последните месеци на всяка година от 1977 г. насам. В последното издание на изследването са интервюирани 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население. На респондентите е зададен въпрос кой според тях е най-важният проблем пред света като цяло. 21% от анкетираните по цял свят посочват корупцията като най-важен проблем, пред който е изправен светът днес – това е най-високото натрупване на отговори сред общо 17-те категории проблеми, тествани в изследването.

Икономическите трудности заемат второто място с 14%. Бедността (пропастта между бедни и богати) е на трето място с 12%. Корупцията е посочвана като основен проблем в Азия (26%), Северна и Южна Америка (19%), Близкия изток и Северна Африка (15%); бедността пък изпъква като проблем в Западна Европа (24%) и Източна Европа (20%); в Африка посочват най-често икономическите проблеми (21%).

В България най-голямо натрупване се получава при бедността и разликата между бедни и богати – 23%. Следват икономическите проблеми (17%) и безработицата (15%). След тях българите нареждат като проблем в световен мащаб корупцията с 9%, следвана от войните и въоръжените конфликти (7%) и престъпността (5%). Така дяловете на отговорите, свързани с бедността, икономическите трудности и безработицата у нас, са над средните за света и това е особено отчетливо по отношение на бедността.

 

Източник: 24 часа

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории