На 17 януари 2014 г. в Червената къща в Столицата предстои премиерата на „Невидими №3: Дом“ на Студиото за документален театър Vox Populi. Постановката е своеобразно продължение на „Невидими №1“ и „Невидими №2: Фу“, в които на фокус бяха хората с двигателни увреждания и представителите на китайската общност в България. В третия спектакъл от поредицата, зрителите ще могат да съпреживеят изповедите на хора без дом, обитаващи софийските улици.

„Не бих искала да говорим за бездомници, а по-скоро за хора в състояние на бездомност – обяснява идеята си режисьорката Неда Соколовска. – Бездомник е етикет, натоварен с негативизъм. Хората с подобна съдба обикновено се приемат като пияници, деградирали, изпаднали на дъното. А не е така. Срещнахме изключително интересни личности, на които просто така се е стекъл животът.“

Сред героите е мъж, който през деня спи в една църква, а нощем броди из улиците. Обожава да чете Гьоте, Шилер, Дебелянов, Яворов и сам пише стихове. Винаги носи книга – едни намира из вехториите, други му подаряват. А екипът на Vox Populi ще се опита да сбъдне мечтата му и да издаде негови стихове.

„Невидими №3: Дом“ ще бъде и завръщане на сцената за актрисата Мадлен Чолакова, която през 90-те замина за САЩ. Участват още Петко Каменов, Богдан Казанджиев и Пламена Пенчева. По хореографията работи Николина Тодорова, а сценографията е на Деница Аргиропулос. В екипа за пръв път е включен и драматург – Радослав Чичев е работил по изповедите на героите.

На премиерата на 17 януари всеки зрител може да донесе топла дреха за човек без дом. А след представлението на 28 януари ще има и дебат, в който се очакват експерти от социалната сфера.

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Коледен базар в Ловеч

Дневен център за възрастни с ментални увреждания „Света Марина” навърши 14 години

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

МТСП ще разработи дигитална платформа за превод от и на български жестов език

Българин завоюва златен медал на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с интелектуални увреждания

Конференция „Българският жестов език не е за изпускане“

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Категории