Експериментът по творческо писане

Докато сами се кълнем, че дойде ли 2018-а, ще спрем цигарите или пък ще отслабнем с поне пет килограма, има човешки същества, които се надяват новата година да им даде нещо много по-простичко – покрив над главата.

Точно в подкрепа на хората без дом е създадена световна мрежа на т. нар. улични издания. Продавачите им обикновено са се озовали на улицата – целта е чрез продажбата на списания да припечелят за хляба насъщен.

Наред с това самите издания се опитват всячески да създадат предпоставки за нов старт в живота на онези, които са изпаднали в затруднение. Именно такава инициатива е и курсът по творческо писане за бездомни хора, организиран от чешкото „улично“ списание „Нови простор“.

За целта е ангажиран един от водещите специалисти

Рене Некуда преподава творческо писане от години, създал е и няколко книги по темата. В продължение на два месеца той говори, обяснява, редактира написаното от бездомните хора. И в същото време не спира да им се възхищава: „Те наистина умеят да пишат! – споделя той. – А и искат да го правят! Действително имат какво да споделят! Наистина невероятно…“

Снимка: Nový prostor
Снимка: Nový prostor

Съдбата на записалите се е ужасяваща според нашите представи

Зденек например губи дома си и заживява в колата. Развива диабет, заради което остава без работа. На улицата. Дагмар пък е едва на десет, когато майка й се самоубива. Но животът й е приготвил още по-горчива чаша – съпругът и децата й загиват при автомобилна катастрофа. На дъното е.

На самия курс се случва най-логичното

Бездомните хора започват да описват епизоди от често безрадостния си живот. Рене е удивен от желанието им, за него остава да насочи творческата енергия в правилна посока. Учи ги на ритъм, на това как да съставят историята. „Задрасквахме и преписвахме – споделя той за процеса на обучение, – размествахме абзаци, влагахме тук-там повече емоция или пък просто добавяхме пряка реч.“

Завършените разкази са наелектризиращи

Алена например описва едно семейно посрещане на празника в компанията на новия любовник на майка си – разочарованието, че е пренебрегната в семейството си и утехата, която намира в прегръдките на своя любим, Радек. Същият, който след години ще стане баща на децата й, ще заболее от шизофрения, ще съсипе живота й. Но това го няма в разказа. Защото кратките истории на бездомниците са като слънчевите лъчи, проблясвали в дните им. На това ги учи Рене Некуда. Да вземат хубавото и да го превърнат в незабравимо преживяване.

Photo by Cathryn Lavery on Unsplash
Photo by Cathryn Lavery on Unsplash

Ето няколко съвета как да пишем и ние красиво

Може да се каже, че това са съветите, помогнали и на хората без дом да открият твореца в себе си…

  • Четете на глас написаното – така по-лесно откривате къде куца нещо в текста.
  • Намерете сродна душа, с която да обсъждате опитите си – едно странично мнение винаги помага.
  • Открийте ритъма си на писане – най-добре, смесвайки кратки и дълги изречения, добавяйки и пряка реч.
  • Съсредоточете се върху кратка и ясна история – излишно многото информация само ще разводни написаното от вас.

Нека тези четири препоръки на чешките бездомници се превърнат в напътствие как да откриете и вие писателя в себе си… А истината е, че писането лекува от раните на живота. Експериментът на списание „Нови простор“ го доказва. Наградата за хората, включили се в курса, била публикация в коледния брой. И импулсът, че щом самите те са станали творци, значи имат силата да претворят нещо много по-голямо. Самия си живот.

източник: Lira.bg