30 000 души у нас са потомствено безработни

Към 70 000 души са безработните млади хора у нас според официалните данни, а според Българската стопанска камара (БСК) броят им е по-голям. От тях 30 000 са „потомствено безработните“ – такива, които произлизат от семейства на безработни. Вече се застъпват поколения, които нямат образование, нямат доходи, нямат социални контакти, с които да помогнат на децата си. Безработни родители – безработни деца, илюстрира проблема ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК д-р Томчо Томов, цитиран от агенция „Фокус“.

„Българска стопанска камара направи едно проучване, за да видим какво е положението с образованието на децата в зависимост от статуса на родителите. При родители без висше образование само около 10% от децата следват. При родители, където единият родител е с висше образование, около 40% от децата следват. При родители, където и двамата родители са с висше образование, 80% от децата следват. Нещата са свързани много сериозно със статуса на семейството“, обясни Томов.

„Очертават се две съвременни тенденции. Едната е на тези млади хора, които не работят и не учат, от социална гледна точна не се занимават с нищо. Живеят с доходи, които им изпращат техните родители. Някъде около 10% са тези безработни. А защо? Защото не могат да си намерят работа или доходите от работата, която си намерят, им изглеждат много по-ниски от усилията, които те трябва да положат. Нямат мотивация да учат нещо и да се развиват. Това са млади хора, от нерискови групи. Втората група са потенциално безработни, потомствено безработни”, каза д-р Томчо Томов.

 

Източник: offnews.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории