Откриха два центъра за настаняване от семеен тип в Благоевград

На 17 януари 2014 г. кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов откри два центъра за настаняване от семеен тип, предаде Радио ‘‘Фокус’’- Пирин. Церемонията по откриването се състоя в близост до IX ОУ „Пейо Яворов“, където се намират центровете. Изграждането на общо три центъра и едно защитено жилище бяха заложени в програмата на д-р Камбитов за разширяване на социалните услуги в общината и са финансирани 100% със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“, без да се натоварват благоевградските данъкоплатци. Във всяко едно от жилищата ще бъдат настанени по 12 деца, а общо 37 нови работни места ще бъдат разкрити. Общата стойност на проекта, който започна през април миналата година, е 2 079 445 лева. Той е един от редицата европейски проекти със социална насоченост, които екипът „Камбитов“ разработва и реализира от ноември 2011 година до сега.
„Това е поредният проект, който община Благоевград финализира. Хубаво е да имаме първи копки, но най-хубаво е да завършваме обектите”, каза на откриването кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той заяви, че обектът е изграден в график и прецизно, за което благодари на изпълнителите. Камбитов подчерта, че работата по проекта е преминала стиковано и синхронизирано. „Пред прага сме на нов програмен период, който започва от 2014 година и ако няма стиковка, калоборация и комуникация между централна и местна власт, ще бъде много трудно”, каза Атанас Камбитов. Според него, всички имат желание да вървят напред, защото това означава по-добри условия за всички. За него най-важното са децата и тези, които ще живеят в тези центрове да имат желание за здраве и дом, а това ще бъде техният дом. Това ще бъде и политиката на община Благоевград, за повече социални услуги, защото много хора се нуждаят от помощ.
На тържественото откриване на центъра присъстваха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, зам.-кметът на Благоевград Стоян Благоев, Христина Шопова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности”областният управител Муса Палев, народният представител от „Коалиция за България” Емил Костадинов, председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков.
Двете двуетажни сгради са обособени със самостоятелна градина, беседка и детска площадка. Третият център за настаняване от семеен тип се изгражда в квартал „Струмско”. Целта пред проекта е настанените в институции деца да бъдат преместени в среда, предлагаща по-качествена социална услуга в общността. Децата ще имат условия на домашен уют и защитеност. Чрез тях ще бъде реализирана до голяма степен деинституционализацията на деца от домовете на територията на Благоевград.

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории