Благотворителна кампания за осигуряване на бебешки пюрета, памперси и пакетирани храни обяви Комплексът за социални услуги в Пловдив. Продуктите са предназначени за защитеното жилище, в което са настанени бременни момичета и майки в риск да изоставят децата си. Според социални работници, у нас липсва цялостна държавна политика за превенцията на изоставянето на бебета.

В защитеното жилище в момента под закрила са четири майки и техните деца, които нямат подкрепа от близки и роднини. Някои от момичетата все още са непълнолетни, други са жертва на домашно насилие.

Недка Петрова, директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства – Пловдив: В рамките на тази услуга бюджетът е предвидил за една двойка майка-дете е на година малко по-малко от 8 хиляди лева. Изключително малък е този стандарт, би могло да се направи нещо, за да бъде той по-голям.
Благодарение на спонсори са осигурени детски колички и дрехи. Има нужда обаче от храни, които Компелсът за социални услуги се затруднява да осигури.

Недка Петрова, директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства – Пловдив: Имаме изключително голяма нужда от бебешки храни, бебешка козметика, памперси.
Липсата на финансови средства и безизходицата са част от проблемите, които са довели някои от майките тук. Като 20-годишното момиче, което ще наречем Ася, потърсила помощ в шестия месец на бременността си:

С моя приятел живяхме по квартири, ама те са много скъпи и аз вече бях бременна, мислихме за тук, предложиха ми няколко човека и аз реших да дойда.
Сега социалните работници се опитват да осигурят за младата майка и момиченцето ѝ общинско жилище.

източник: БНТ