1 500 безработни на първите трудови борси за април

Близо 1 500 безработни посетиха първите за април 11 общи трудови борси, организирани от Агенцията по заетостта (АЗ). На тях бяха обявени общо 880 свободни места, като част от тях бяха заети още в рамките на същия ден. Първата трудова борса за месеца се проведе в Павликени на 3 април. Осем работодатели обявиха 48 свободни места за продавач-консултанти, полевъдни работници, шофьори, зидаромазачи, мозайкаджии и общи работници. През същия ден борса имаше и в Бяла, където дойдоха 38 безработни лица. Бяха им предложени 21 свободни места за оператори в каучуково производство, работници в горското стопанство и в строителството, автомеханици и сервитьори. 110 търсещи работа посетиха борсата в Тервел на 7 април. Те получиха предложения от осем работодатели от обувната промишленост.

На 8 април в Каолиново бяха обявени 33 свободни места за шивачи, водачи на селскостопански машини, животновъди. По същото време 16 работодатели предложиха 263 места в Айтос, като 55 безработни са успели да намерят работа още по време на мероприятието. Освен това работодателите са събрали 210 автобиографии и заявления за работа. 127 свободни места за готвачи, камериерки, кухненски работници, шофьори, общи работници, сервитьори, администратори, спасители и др. бяха предложени на търсещите работа по време на трудовата борса в Каварна на 9 април.

Три общи трудови борси се проведоха на 10 април в различни градове. В Червен бряг на дошлите 90 безработни бяха предложени 83 места за шивачи, технолози, сервитьори, готвачи, сладкари, фризьори, ел. техници, автомонтьори, счетоводители, строителни работници, кредитни консултанти, хлебопекари и майстор баничари. 10 работодатели пък се срещнаха с 90 безработни на трудовата борса в Карнобат и им предложиха свободни места, основно в шевното производство и консервната промишленост. 32 свободни места обявиха работодатели в Попово. Позициите са за работници в шивашкото производство, в производството на закуски, шофьори за разносна търговия и др.

77 места в областта на селското стопанство, услугите, ресторантьорството, машиностроенето и строителството бяха заявени на 11 април в Септември. През същия ден 154 търсещи работа посетиха борсата в Генерал Тошево. Обявените места са за камериерки, сервитьори, готвачи, администратори, пиколо, бармани, спасители, перачи, гладачи, хлебари, зеленчукопроизводители, ветеринари, охранители, шивачки.

Общо 40 борси са предвидени през месец април. Осем от тях са за младежи на възраст до 29 години, а други две са насочени специално към най-неравностойните групи на трудовия пазар. Всички останали 30 борси са общи и са отворени за всички желаещи работодатели и търсещи работа. Пълен график на предстоящите трудови борси е публикуван на електронния адрес: http://www.az.government.bg/bg/news/view/trudovi-borsi-prez-mesec-april-972/

Общо 128 трудови борси ще проведе АЗ през настоящата година. 100 от тях са в изпълнение на проект „Да успеем заедно” по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. От всички борси 80 са общи, а 48 – специализирани – за младежи, за продължително безработни и лица в предпенсионна възраст, както и за представители на ромската общност.

 

Източник: Агенция по заетостта

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории