От 3 до 5 юни 2015 г. при изключителен интерес от страна на музейната колегия, с представители от почти всички български музеи, в Бургас се проведе Четвъртата национална среща „Музеите и устойчивото развитие”. Организацията беше осъществена от Регионален исторически музей – Бургас, в партньорство с Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”, Български национален комитет на ИКОМ и община Бургас.
Залата за провеждане на срещата беше любезно предоставена от Културен център „Морско казино” – Бургас. И в двата дни в зала присъстваха над 120 души. Бяха представени общо 36 презентации на следните подтеми:
1. доброволците в българските музеи;
2. личностите на България – забравени или неоценени;
3. градът говори (тема и за археолози).

Освен от музеите, на форума присъстваха и представители от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, от БАН, гости, интересуващи се от културно наследство, общини.
Срещата започна с поздравление от заместник- кмета по култура и образование на община Бургас – г-жа Йорданка Ананиева, и с поздравителен адрес от министъра на културата.
Традиционно, като специален поздрав към Четвъртата национална среща, беше открита съпътстваща срещата изложба „Съкровищата на Земята – кристали и скъпоценни камъни”, представена от Национален музей „Земята и хората”. Изложбата събира блясъка на над 100 скъпоценни камъка, гигантски кристали, самородно злато и сребро.
Срещата завърши с посещение на остров „Света Анастасия”. Единственият остров, който има реставрирана църква „Успение Богородично” от ХV- ХVІ в. Също така и интересна музейна експозиция, конферентна зала и пекарна, като всичко това е съчетано с уникална природа и фауна.

 

Източник: Министерство на културата

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории