След 88 години, в различни сгради под наем, самодейците от НЧ „Изгрев 1927“ – Обзор, вече имат собствена сграда, в която да творят. Точно на празника на града – Еньовден, официално бе открит Читалищен културен център с гледка към морето. Лентата прерязаха кметовете на Несебър и Обзор – Николай Димитров и Христо Янев, Добринка Тожарова, председател на читалището, Жени Георгиева, секретар на читалището и Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища в България и член на Съвета за интелигентен растеж към Министерски съвет на РБ.
Малко преди официалния старт тържествен водосвет отслужи свещеноиконом Йордан от храма „Св. Йоан Предтеча“ в Обзор, а Николай Дойнов подчерта в словото си, че за първи път от 25 години присъства на такова събитие. Той сподели, че във време на тотално безпаричие и бездуховност, когато се закриват читалища, община Несебър и кметство Обзор и читалищните дейци са създали „шедьовър, който ще се изпълни с живот и духовност“ и ще привлече не само жителите на Обзор, но и всички мислещи и творчески личности, които искат да съзидават, а не да разрушават. След словото си, той подари икона на Св. Николай, която за закриля всички работещи в културния храм.

Кметът на Обзор Христо Янев изказа своето удовлетворение и задоволство от реализацията на проекта, като подчерта, че той ще създаде предпоставки за по-добро развитие на читалищната дейност в града. „Искам да благодаря на община Несебър, на служителите на кметство Обзор, както и на екипа на читалище „Изгрев 1927“ , който дейно и всеотдайно следеше всички процеси по време на изграждането на този културен център“. Кметът запозна присъстващите с идеята за създаване на модерен музей в града. Бъдещата реализация ще е върху имот, който община Несебър придоби съвсем наскоро от Министерството на отбраната. Там ще бъде филиалът на музей „Старинен Несебър“ на територията на Обзор.
„В тези тежки в икономическо отношение години, години на криза и недоимък в културното развитие в страната, община Несебър и кметство Обзор успяха да съхранят културата и читалищната дейност. Искам да ви уверя, че новата ни придобивка не е единствена в тази област. В Несебър изцяло с пари от бюджета на общината, ние строим голям Културен център с национално значение, който ще превърне града на ЮНЕСКО в значимо средище на изкуствата и културата.“, бяха част от думите на кмета на община Несебър Николай Димитров. Той подчерта, че Обзор е град, който през последните години расте с бързи темпове като привлекателна туристическа дестинация. Николай Димитров бе категоричен, че община Несебър ще продължава да влага средства за развитие на града, за подобряване на инфраструктурата, спорта и всички останали дейности, които са важни за положителния облик на Обзор. С пожелание за здраве и творчески успехи на читалищните дейци, както и с поздрав към всички присъстващи по случай празника на града- Еньовден, завърши словото на кмета Николай Димитров.

Сред официалните гости бе и Кольо Николов- председател на Областен читалищен съвет- Бургас, който в словото си подчерта, че: „Тази сграда е безспорно постижение и официалното й откриване е празник не само за вас, а за всички свързани и съпричастни с българското читалище.“ След това бе прочетен поздравителен адрес, изпратен от заместник-министъра на културата Боил Банов, по случай откриването на читалищния културен център. Присъстващите чуха и стихотворение на местния жител Костадин Стоянов, посветено на новата придобивка, както и музикален поздрав от детски народен хор „Китчица“ при НЧ „Изгрев 1927“.

Читалищният културен център е изградена с европейски средства на стойност 730 хил. лв. Сградата е на четири етажа и се намира в непосредствена близост до кметството в Обзор. Тя разполага с галерия, изложбена зала, кабинет, библиотека на два етажа с читалня, семинарна зала, библиотечен архив, работни кабинети. За удобство сградата има и асансьор.

Още с откриването й, посетителите имаха възможността за разгледат изложбата от креативни фотографии на Валентина Димитрова под надслов: „Тибет- земя на несломимата вяра“. Фоторазказът ще стои цяло лято и ще даде възможност на любителите на източната култура да се насладят на уловените моменти от пътешественичката.

 

Източник: Община Несебър

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ стартира с няколко програми

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории