Откриват ЦНСТ в Смолян

На 1 април /вторник/ от 11.00 ч. ще се състои официалното откриване на Центъра за настаняване от семеен тип за деца от 3 до 12 г., който се намира в Смолян, кв. „Каптажа”. През 2009 г. Община Смолян стартира микропроект, финансиран от Социално-инвестиционен фонд (СИФ), в резултат на който бе изградена тази социална услуга. Средствата, отпуснати от СИФ не бяха достатъчни за цялостното завършване на обекта и въвеждането му в експлоатация. За довършване на сградата, необходимото обзавеждане и оборудване, и за стартиране на услугите в Центъра, през 2012 година Община Смолян се обърна към Фондация „Международна социална служба – България“, дългогодишен партньор на общината при реализиране на социални проекти, с молба за намиране на необходимите средства. След провеждане на консултации с потенциални частни донори, организацията получи финансиране от фондация „Медикор“, Лихтенщайн, за реализиране на проект „Чрез по-добра грижа към успешно социално включване на деца и младежи от област Смолян“ в размер на 448 500 лв. Проектът стартира на 1 юни 2013 г. и е с продължителност 24 месеца.
В резултат от изпълнението на проекта, на 1 ноември 2013 г. отвори врати Център за настаняване от семеен тип за деца от 3 до 12 години. Услугата е с капацитет 12 места, от които 2 места за краткосрочно настаняване на деца до 3 години.
И след като отпреди месец в Центъра вече са настанени първите 7 потребители, Община Смолян подготвя официалното откриване на социалната услуга.

 

 

Източник: Пресцентър на община Смолян

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории