Държавата има сериозен ресурс за активизиране на потенциала на трудовия пазар

„Държавата предвижда сериозен ресурс по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за активизиране на потенциала на трудовия пазар. Необходимо е обаче съдействие от страна и на бизнеса, и на обществото, за да можем да свалим рязко нивата на младежката безработица“, това обяви министър Калфин по време на дискусията „ДА! На българската икономика“, посветена на професионалното образование и организирана съвместно от в. Стандарт и КРИБ. Целта на втората от серията дискусии е да насочи вниманието на държавата и бизнеса към проблема с недостига на квалифицирани кадри за работа в промишлеността.

В рамките на изказването си, министър Калфин акцентира отново върху необходимостта от своевременно въвеждане на различни форми на дуално обучение у нас и изрази задоволството си, че в страната вече се предприемат активни крачки в посока реализиране на пилотни проекти още от идната есен. „Професионалното обучение има сериозни традиции у нас. Нуждите на бизнеса показват остра необходимост от въвеждане на различни форми на дуално обучение, които да се превърнат в естествен мост между работниците и работодателите от цялата страна. Практиката в Западна Европа показва, че дуалното обучение дава възможност на хиляди млади ученици да открият за себе си смисъла в това да се борят и да се трудят. Което пък в един далечен хоризонт ще работи в посока намаляване на броя на демотивираните млади хора, които не виждат смисъл в това да правят каквото и да е и които със своята демотивация се превръщат в едно от най-сериозните предизвикателства днес, както за държавата, така и за бизнеса у нас“, каза министър Калфин.
Той припомни, че по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 са осигурени над 1.3 млрд. лева за политики на пазара на труда. „Ще съчетаем мерките, финансирани с европейски средства, с тези, които ще се реализират с пари от бюджета“, поясни министърът. Той увери присъстващите представители на бизнеса, че държавата разчита много на диалог с тях, за да се формират политики, които да накарат безработните да търсят заетост, а работодателите да ги наемат на свободните си места.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории