Държавата ще дава повече средства на училищата, в които работят образователни медиатори и връщат децата в клас. Това заяви в Пловдив просветният министър Красимир Вълчев, който обсъди проблема с представители на образоватeлната система в областта. От образователното министерство ще предложат и медиаторите да бъдат въведени в Националната класификация за професиите.

Над 13 000 са децата в Пловдивска област, които са извън образователната система. В училище „Найден Геров“ в квартал „Столипиново“ до дни 15 деца трябва да бъдат върнати в клас. Медиатор ще обходи адресите, на които са регистрирани, за да ги убеди, че трябва да започнат да учат. Процес, който се оказва труден, признават от училището.

Стоилка Григорова, заместник-директор на СУ „Найден Геров“ – Пловдив: Лъжат я. В момента няма такъв ученик, в момента не живеят родителите тук. Подготвят се да заминат в чужбина. Потърсете ги утре. По принцип това са причините, които изтъкват родителите.

В Пловдив шест екипа започват да обхождат адресите. Деца, които не могат да бъдат открити, ще бъдат издирвани чрез Гранична полиция, заяви министър Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Открили сме телефон, на който да се подават сигнали, на национално ниво, такъв ще бъде открит и на областно ниво в регионалните управления, на който ще се подават сигнали за деца, които не са обхванати в училищната система – можем да ги видим понякога на улицата, друг път по поляните.

Допълнителни финансови средства ще има и за училищата, които назначават на щат „образователен медиатор“, заяви още Красимир Вълчев. От образователното министерство предлагат и друг механизъм за справяне с проблема – по предложение на учителите семейната помощ за дете да се предоставя в натура.

източник: БНТ