Tрима младежи ръководиха ДАЗД за един ден

За пета поредна година Държавната агенция за закрила на детето стана част от инициативата „Мениджър за един ден”.
Председателят на ДАЗД предаде поста си на единадесетокласничката от Националната гимназия по приложни изкуства „Св. Лука” Мария Стоянова. Г-жа Ева Жечева й разказа за задълженията си, за Конвенцията за правата на детето, Закона за закрила на детето, Устройствения правилник на ДАЗД.
Анжелика Рао от ГПЧЕ „Алеко Константинов“, град Правец, зае мястото на заместник – председателя на ДАЗД г-жа Ана Ананиева, а Виктор Асенов от 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов” стана главен секретар за един ден.
Тримата ученици се запознаха с основните права и задължения на децата, участието на младите хора в процеса на вземане на решения и интегрирането на младежи с различни потребности. Мария, Виктор и Анжелика се срещнаха с ръководителите на дирекции, участваха в среща с неправителствени организации и посетиха Националната телефонна линия за деца 116 111. След това изказаха своите идеи за популяризиране на правата на децата, осигуряване на достъп за кучета водачи в обществените сгради и дадоха препоръки за активизиране на работата на Съвета на децата.

В края на работния ден председателят на ДАЗД г-жа Ева Жечева връчи официални сертификати за участие в инициативата на тримата младежи.

Инициативата „Мениджър за един ден” се провежда за 13-ти път и тази година е под патронажа на министър-председателя Пламен Орешарски. Тя дава възможност в един работен ден ученици от цялата страна да заемат ръководни постове в държавни и обществени институции, и частни фирми. По този начин младите хора получават възможност да се запознаят с работата и да изберат бъдещата си професионална ориентация.

 

Източник: ДАЗД

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории