24.11.21 г.

Държавната Агенция за закрила прие призива на Министерството на вътрешните работи да се присъедини към отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 21 ноември. Всяка година, в третата неделя от месец ноември, свеждаме глави в памет на загиналите на пътя и изказваме съпричастност с всички пострадали от катастрофи.

Черната статистика показва, че само за 2020 г. 22 деца са загинали, а 883 са ранени при инциденти на пътя. От началото на 2021 г. до месец октомври пътно-транспортни произшествия са отнели живота на 29 деца, ранени са 836. За 2020 г. По пътищата на страната ни са станали 5710 тежки катастрофи, отнели живота на 463 души и ранили 7121. Разбирайки сериозността на темата за пътната безопасност, Държавната Агенция за закрила на детето инициира редица събития, чрез които да изостри чувствителността на обществото и децата към толерантността и вниманието на пътя.

Съвместно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ беше организиран Националния конкурс за плакат на тема „Пази семейството си на пътя!“. Чрез картините си самите деца призоваваха да  се намали скоростта, да се поставят обезопасителните  колани и да не се използват мобилните телефони, докато се шофира.

Източник: ДАЗД