ДАЗД и УНИЦЕФ България в кампания срещу насилието над деца

На 7 март 2014г. УНИЦЕФ България обяви старта на дългосрочна кампания срещу насилието над деца и призова „Да направим невидимото видимо. Да спрем насилието над деца.“ Кампанията подкрепиха г-жа Ева Жечева, Председател на Държавната агенция за закрила на детето, и г-жа Кристалина Георгиева, Европейски комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

„Тази кампания е една провокация към обществото, към всеки, който приема насилието като традиция. Най-важното е да работим заедно с децата, да се вслушаме в тяхното мнение, да вземем под внимание мерките, предложени от тях срещу насилието. Да се обърнем към децата. Спокойната среда да стане естествената среда на детето“, каза г-жа Ева Жечева, Председател на Държавната агенция за закрила на детето.

“Насилието съществува във всяка държава, във всяко общество и социални групи.“, каза г-жа Таня Радочай, Предстaвител на УНИЦЕФ за България по време на събитиeто и допълни „Независимо къде, кога и по какви причини върху дете е извършено насилие – ние не трябва да си затваряме очите. Нашето възмущение, гняв и нетърпимост трябва да бъдат показани. Трябва да превърнем невидимото във видимо.“

Целта на инициативата е да се провокира широката общественост да разпознава насилието, както и да се обединят усилия на локално и национално ниво за прекратяването му, като същевременно се акумулират нови идеи за постигане на тази цел.

„Има достатъчно данни, че насилието влияе на физическото и психическо развитие на децата, намалява способността им да учат, да се социализират и по-късно да бъдат добре функциониращи възрастни и родители. Важно е да обърнем внимание и да знаем че трябва да реагираме и да сигнализираме за случаи на насилие. Кога, ако не сега? Кой, ако не ние? “. отбеляза г-жа Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България.

Кампанията стартира със силно видео, в което основен посланик на инициативата е г-жа Кристалина Георгиева. “Само защото не виждате насилието над деца, не значи, че то не съществува“, казва във видеото г-жа Георгиева и призовава “Да направим невидимото видимо. Да спрем насилието срещу деца“.

 

Вижте видео на кампанията с изявление на Кристалина Георгиева:

 

Източник: ДАЗД

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории