„Де Пасарел” посетиха социални услуги в Благоевград

Директорът на българо-холандската фондация „Де Пасарел” за хора с ментални увреждания Фреди Уулс се срещна с директорите на всички звена за социални услуги и със социални работници от община Благоевград, предаде репортер на Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин. Целта на посещението бе да сподели добри практики с хората, които работят в звената за социално подпомагане. Фреди Уулс разказа за живота и работата си, за страстта си да помага на хората, за него това не е работа, а удоволствие. Преди 10 години е било първото му посещение в България.

Холандският експерт посети Дневния център за възрастни хора с увреждания „Зорница“ в Благоевград заедно с директора на звеното Маргарита Бербатова. Потребителите на дома посрещнаха в четвъртък гостите със специална програма – рецитал на стихотворение на Христо Ботев и изпълнение на песента „Една българска роза“, както и с подаръци, лично изработени от тях. Директорът на холандската фондация за хора с ментални увреждания „Де Пасарел“ Фреди Уулс бе категоричен, че е почувствал приятната атмосфера и топлите взаимоотношения между специалистите и потребителите.

„Впечатлен съм. Вижда се, че се работи с потребителите, че освен приятно като сграда, домът е приятно място и като отношение на емоционално ниво“, заяви той. целта на фондацията е да работи за добрата социална интеграция в обществото и повишаване на качеството на живот на хората с ментални увреждания.

В сградата на общината Уулс представи изнесе лекция на тема „Ежедневното предизвикателство – обгрижване или подкрепа на хората с увреждания“. Той уточни, че работата с хора с увреждания се превръща в личен живот. Другият съвет, който той отправи към специалистите, бе да общуват с тези хора. „Важно е и да наблюдавате потребителите, да ги изучавате, да ги познавате“, каза още Фреди Уулс.
„Работата с хора с увреждания е много отговорна, тя въздейства върху социалните работници, като хора и като личности. Тази работа не трябва да се разглежда само като средство за добиване на доход, а като нещо много лично и значимо на всеки човек в тази сфера, защото основната цел е хората да бъдат щастливи, завърши Фреди Уулс.

 

Източник: Агенция Фокус/Стандарт

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории