Деница Сачева: 132 000 ще запазят работата си благодарение на мярката 60:40

Снимка: БГНЕС

В интервю за БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева представи актуални данни за безработицата в страната, както и за ефекта от мярката 60/40, според които 91 783 е броят на безработните от началото на извънредното положение; около 20 000 са постъпили на работа по време на извънредното положение; 132 000 ще запазят работата си благодарение на мярката 60:40.

Тя припомни, че списъците на получателите на средства по 60/40 са на страницата на НОИ и там може да се види, че сред кандидатстващите по мярката са и малки туроператори, и музеи, и театри, и детски градини, и сладкарници, и производители на минерална вода, и малка пералня, включително…

„Всеки правоимащ трябва да получи помощ. Не можем да прилагаме закона спрямо това дали дадена компания е приемлива или не… Мярката е в динамика и краткосрочна. Планираме да я удължим възможността за кандидатстване до края на 30 юни и е възможно да претърпи реконструкция и да е по-целенасочена към конкретни сектори, за които се очаква икономическото влияние да продължи“, информира социалният министър.

Министърът подчерта също и важността от запазване на ликвидността на държавата, нещо, за което не се говори, „а от нея зависят всички социални плащания“.

Деница Сачева допълни, че министерството ще е максимално гъвкаво и ще подкрепи общините по отношение на социалните услуги.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: „Проблем би се оказало, ако имаме по-голям процент на заразен персонал в социалните услуги… Ако се стигне до липса на персонал, бихме могли да помислим за средства по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси“, за да мотивираме допълнително хора, които да ни помогнат за справяне с кризата“.

Интервюто на Диана Янкулова с Деница Сачева за предаването „Неделя 150“ може да чуете ТУК.

Източник: БНР, 03.05.2020 г.