12.06.21 г.

Децата от училището за нарушено зрение във Варна се обучават по нов и интересен за тях метод. Те свирят на 9-метрово пиано. С помощта на музиката и танца младежите с увреждания не само се забавляват, но и усъвършенстват движенията си. Нестандартното пиано е ценно за децата с нарушено зрение, защото успява да им върне това, което е отнело обучението в електронна среда – живият контакт и емоцията в общуването. Един от инициаторите на музикалния проект е Мария Маринова. Тя свири и танцува на мега пиано повече от година. За първи път обаче преподава интересната дисциплина на деца със специални потребности.

„Виждайки емоцията и радостта, която им носи преживяването да са на пианото и това, че те могат да направят нещо сами, е страхотно“, казва Мария Маринова, която е част от екипа на „Мегапиано“. Децата изпитват искрена радост и щастие от музиката. Заниманията с необичайното пиано имат ползвотворно въздействие върху учениците.

Нестандартното пиано е ценно за децата с нарушено зрение, защото успява да им върне това, което е отнело обучението в електронна среда – живият контакт и емоцията в общуването. В музикалния проект участват и деца от още две варненски училища. Концертът на голямото пиано ще се състои в Деня на детето, в двора на училището. Децата от училището за нарушено зрение показаха таанта си с изнесен концерт по случай Международния ден на детето – 1 юни.

Източник: БНР