Две 16-годишни деца с увреждания от Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград помагат при работата в магазин за дрехи втора употреба. Това е част от трудовата терапия и социализацията на подрастващите, обясни директорът Манол Манолов.
Дейността, която извършват децата в магазина, не е еднокртна. Те работят всеки понеделник в рамките на близо два часа. Целта на идеята е настанените в Центъра да бъдат запознати с трудовата дейност и да се впишат в обществото. „Да не бъдат припознавани като паразитиращи, а напротив – като полезни за обществеността“, уточни Манолов.
Друго, което се цели, е децата да не бъдат изолирани, да комуникарат с повече хора и все по-малко да стоят в Центъра. Чрез трудовата терапия децата се учат на навици и изграждат характера си. В магазина 16-годишните подрастващи извършват елементарни дейности. Всеки, според възможностите си – сгъват, намират подходящо място на стоките (предимно дрехи и шалове), подреждат, подбират по цветове. Това развива сетивата им. Уменията, които придобиват, са важни за тяхното развитие, каза в заключение директорът.
Манол Манолов съобщи, че е планирано за вбъдеще, освен тези две деца, в трудовата дейност да бъдат включени и още от настанените в Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград. А през август, като част от социализацията, им предстои първото пътуване до морето, където ще останат пет дни.

 

Източник: actualno.com

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Категории