Детски дом в с. Балван става кризисен център

Закриват дома за деца лишени от родителска грижа „Христо Смирненски“ в търновското село Балван. Предложението за това е внесено от кмета Даниел Панов в общински съвет на Велико Търново и бе подкрепено на заседание на Постоянната комисия по общинска собственост.

В сградата на дома от 1 септември ще бъде преместен Кризисният център за деца жертва на трафик и насилие, като капацитетът му ще се увеличи от 10 на 15 души, обясни директорът на „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова. Настоящият кризисен център в селото ще се преобразува в Кризисен център за жени, жертва на трафик и насилие.

Предложението за затварянето на дома е в изпълнение на политиката за поетапното закриване на всички институции за отглеждане и възпитание на деца с увреждания, лишени от родителска грижа или деца, които не могат да бъдат при биологичните семейства.

„В изпълнение на стратегията стартираха преди години редица проекти. Във Велико Търново бяха изградени три центъра за настаняване от семеен тип. Единият е на ул. „Колоня товар“, другите два са в кв. „Бузлуджа“ в двора на дома за стари хора“, обясни Димитрова.

Последните десет момичета и момчета са изведени от дома в Балван на 24 юли.
Социалното заведение е ремонтирано със средства по ОП „Регионално развитие“, а кухнята е обзаведена и оборудвана с финансиране от германски партньори.

 

Източник: 24 часа

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории