Храната е съществена част от живота ни, част от културната ни идентичност, създаваща чувство за общност и принадлежност. Тя се оказва и идеалният инструмент да се обединят хората не само около масата, но и около идея, която си заслужава. Затова и през последните години процъфтява културата на съзнателен кулинарен бизнес с кауза. Темата за социалното предприемачество, станала актуална и у нас през последните години, ни вдъхнови да разкажем за някои от най-интересните ресторанти по света, които променят съдби:

FOLONOMO Сидни, Австралия

Докато някои бизнеси търсят печалба, FOLONOMO – съкращение от „For Love, Not Money“ е социален ресторант, който дарява приходите си на организации, които правят света по-добър. Клиентите дори могат да решат за каква кауза да отидат похарчените от тях средства. Менюто е в унисон с културното многообразие на Австралия, а пространството се използва също за събития и изложби.

La Parole Хонг Конг, Китай 
На френски език „la parole“ означава реч, което може да изглежда като странно име за китайски ресторант, но отлично отразява целта на това заведение в Хонконг – да предостави на децата с говорни увреждания от семейства с ниски доходи висококачествена логопедична терапия. La Parole е първият по рода си социален ресторант в Хонг Конг, обединяващ висококачествена френска кухня със социални ценности.


Delancey Street Restaurant – Сан Франциско, САЩ
Вкусна храна и гледка към моста, Delancey Street Restaurant е нещо повече от готино място за хапване в Сан Франциско. Там всички бакшиши се считат за дарение и приходите отиват към фондация Delancey Street, която поддържа защитено жилище и тренировъчна програма, създадена да подслонява, изхранва и обучава бивши затворници, които искат да стъпят на краката си.

Mazi Mas – Лондон, Англия
Дами от мигрантски и бежански произход приготвят храна от собственоръчно отглеждани местни продукти, не защото е модерно, а защото така са научени да готвят от своите майки. Mazi Mas е социален ресторант, предлагащ вкусна храна, част от културното наследство на различните общности в града. Заетите жени получават не само платен трудов стаж, но и подкрепа за интеграцията им в страната.

Hope Restaurant – София, България
Hope Restaurant е проект на „Фондация за социална промяна и включване“, който дава работа и подкрепа на младежи, израснали без родителска грижа. След напускане на социалните институции голяма част от тях нямат необходимите умения и опит да подредят сами живота си и социалният ресторант се опитва поне отчасти да разреши този проблем, като им предостави защитена среда, в която да развият трудови навици. Инициативата се подкрепя и от Българска банка за развитие, която е припознала развитието на социалното предприемачество като част от мисията си.


Gustu – Ла Пас, Боливия

В хълмовете на Ла Пас има авангарден ресторант, който сервира местни ястия и тренира ново поколение готвачи. Клаус Майер, човекът, който стои зад един от най-високо оценените ресторанти в света – Нома в Копенхаген, стартира обучителна програма за социално-слаби студенти, които искат да направят кариера в готварството. До момента школата му е обучила над 600 младежи, а ресторантът му е изключително популярен сред онези, които биха искали да хапнат в заведение, получило най-престижното отличие в областта – звезда „Мишлен“.

Indian Fusion – Алберта, Канада
Семеен индийски ресторант на собственик с голямо сърце. Трогнат от тежката съдба на бездомните хора, които не могат да си позволят дори храна, собственикът решава да промени бизнеса си, като предлага безплатно меню за нуждаещите се.

Автор: Дани Григорова

Източник: Dir.bg, 17 ноември 2017