Допълнителни мерки за подкрепа на родителите, ако детските градини останат затворениВ предаването на Канал 3 „Беновска пита“ Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, говори за мерките, които бяха предложени във връзка е епидемичната обстановка.

„Един от големите въпроси в момента е дали да се отворят детските градини, ние сме си дали малко време за крайното решение. Германия ги отваря на 6 май, нека видим какво ще се случи там, какво ще предложат другите, за да видим как да действаме тук“, информира социалният министър.

Тя допълни, че ако детските градини останат затворени, ще се предложат допълнителни мерки за подкрепа на семействата. Въпросът с грижите за децата предстои да се обсъжда, при което трябва да се има предвид, че казусът е сложен, тъй като около 40% от родителите заявяват, че не искат градините да се отварят. Сред учителите и служителите в детските заведение също има такива, които споделят притесненията си да се върнат на работа.

„Мерките, които сме предприели в тази насока е да подпомогнем майките, които се налага да гледат децата си. Подпомагаме ги с еднократна помощ от 375 лв., както и неплатен отпуск, който се води за стаж и не се налага да се плащат осигуровки. Тези хора могат да се възползват и от възможността за безлихвени кредити. Ще работим още върху възможността да подпомогнем майките.“, посочи министър Сачева.

Деница Сачева коментира и ситуацията в домовете за стари хора в страната, както и въпроса с безработицата и ефекта от мярката 60/40.

Цялото интервю може да гледате ТУК.

Източник: Канал 3, 03.05.2020 г.