На 15 септември 2015 г. в две професионални гимназии – Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. Д-р Георги Павлов“ в София и Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ – Казанлък, започва за първи път в България дуално обучение, в което ще бъде използван швейцарският опит.
Специално за проекта за дуалното образование в България пристигна държавният секретар на Конфедерация Швейцария по образование, научни изследвания и иновации Мауро Дел`Амброджо. Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев и неговият колега от Швейцария откриха заедно учебната година в Професионална гимназия „Проф. Д-р Георги Павлов“ в София.
„Ние трябва да възстановим честта на професионалното образование. Не да се срамуват и да бягат хората от него, както беше преди десетина години, а да са горди като си покажат дипломата и бизнесът да каже „точно такъв ми трябваш“ – заяви министър Танев при откриването на новата учебната година в Професионалната гимназия и като се обърна към учениците добави: „Това, което сте избрали е правилното. От сърце ви желая късмет, любов и успех в ученето! Да използвате максимално това, което нашите швейцарски приятели осигуряват за вас.“
Държавният секретар Мауро Дел`Амброджо благодари за топлото посрещане в професионалната гимназия и каза: „Благодаря на министър Танев и на всички, които работят този проект да се осъществи и днес да сме тук с вас. Някои от учениците в това училище, които стоят тук днес, ще бъдат първи в осъществяването на нов подход в професионалното образование“, каза високият гост и след като посочи трите стълба на дуалното обучение, пожела на учениците успех и професионална кариера.
Доц. Румяна Коларова,секретар на Президента на РБългария по образование, наука и гражданско общество, прочете от негово име поздравителен адрес към участниците в училищното тържество за началото на новата учебна година, в което се подчерта: „Актуалните потребности на бизнеса и обществото изискват професионалното обучение да се надгражда всяка година, за да е в синхрон със съвременните технологии. За постигането на прогрес в качеството на професионалното образование от изключително значение е въвеждането на нови обучителни методи, потребни за устойчивото развитие на обществото и икономиката.“
На училищното тържество в професионалната гимназия присъстваха също и Н. Пр. Денис Кнобел, посланик на Конфедерация Швейцария в РБългария, Н. Пр. г-жа Меглена Плугчиева, посланик на РБългария в Конфедерация Швейцария, заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева, г-жа Мюйессер Солак, началник на политическия кабинет на министъра на образованието и науката, г-жа Петя Евтимова, ръководител на проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система“, г-жа Евгения Вълкова, началник на Регионалния инспекторат по образованието – София-град и други гости.
В две паралелки – 9-ти и 10 клас – в гимназия „Проф. Д-р Георги Павлов“ учениците ще се обучават по професията техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти. В гимназията в Казанлък в две паралелки – 9-ти и 11-ти клас – ще се обучават техници за машини и системи с цифрово програмно управление. Двете гимназии са подбрани по няколко критерия, сред които са доброто им партньорство с бизнеса, както и насочеността им в сфери и райони, в които има търсене на квалифицирана работна ръка.
Новото при дуалното образование е, че с всяка учебна година значително се увеличават часовете за работа в реална работна среда. Така в 11-ти и 12-ти клас учениците ще бъдат в два дни от седмицата в училище, а в другите три – ще работят в предприятията и фирмите, които са включени в системата на дуалното образование. Учениците ще подписват специални трудови договори с фирмите и ще получават възнаграждение за работата си, предвидено в Кодекса на труда.
Дуалното образование се въвежда в България в рамките на проекта „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”, финансиран от Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът е известен накратко като ДОМИНО – абревиатура на „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“. Цялата стойност на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката. Изпълнението на проекта е до 2019 година. Проектът ще обхване общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и десет професии. Ще бъдат разработени нови учебни планове и програми, обучени учители и наставници, както и експерти по дуално образование. Ще бъде използван и швейцарският опит. Дуалното образование е един от основните фактори за икономическия успех и конкурентоспособност на Швейцария.

Участието на всички заинтересовани страни в навлизането на дуалната система в българското образование – държавни институции, частни фирми, браншови и бизнес организации, местни институции и неправителствения сектор – ще бъдат координирани от специален Форум за дуално образование. Неговото учредително заседание на 16 септември 2015 г. ще бъде открито от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев и държавния секретар за образование, научни изследвания и иновации на Конфедерация Швейцария Мауро Дел`Амброджо.

 

Източник: МОН

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

ГАЛЯ ЦВЕТАНОВА, КОЯТО НИ ДАВА ФОРМУЛАТА ЗА КАЧЕСТВЕНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории