Международният фестивал „Несебър без граници“ е един от двата нови културни форума, които ще се проведат в Несебър през септември. В него ще вземат участие хора с увреждания от Република България и Република Казахстан. Проявата ще се състои на 3-и и 4-и септември на сцената на амфитеатъра. Организатори са община Несебър, Съюз на инвалидите в България (СИБ) и Сдружение Център за рехабилитация на хора с увреждания “ Лайықты өмір“ (гр. Караганда, Република Казахстан). Целта на фестивала е да улесни процеса на социална адаптация и интеграция на хората с увреждания в обществото с помощта на средствата на културата и изкуството, да даде сцена за изява на талантливи хора с увреждания, да съдейства за развитието на творческия им потенциал, както и да подсили взаимодействието на държавни и обществени институции и организации за социално-културната рехабилитация на хората с увреждания. Не на последно място проявата има за цел да укрепи международното сътрудничество в областта на движението на хората с увреждания между България и Казахстан.
Участие във фестивала ще вземат хора с увреждания, които се занимават с художествено творчество в различни жанрове, а също и творчески колективи на хора с увреждания. Конкурсна програма е разпределена в категориите сценично изкуство и художествено творчество. Победителите във фестивала се награждават с дипломи и подаръци, а всички участници получават с грамоти.
Световноизвестни имена идват за участие в другия нов фестивал в културната програма на Несебър – „Месембрия Орфика“, който ще зарадва ценителите на класическата музика на 18-и, 19-и и 20-и септември. Сред плеядата от светила в своята област са магът на цигулката Марио Хосен и звездата на чешката класическа сцена, виолистка Итка Хоспрова.
Марио Хосен е вдъхновител на фестивала и е световноизвестен солист, интерпретатор на музиката на Паганини. Той живее във Виена и е почетен гражданин на австрийската столица. Своето изкуство представя в множество концерти в над 30 държави. Той е директор на камерен и симфоничен оркестър „Камерата Орфика“ и на Международната музикална академия „Орфеус“, която от 6 години има редовен сезон във Виена и София. Марио Хосен е почетен професор на НБУ, негови възпитаници са водещите български млади дарования, сред които са и изключителните братя Заиранови.
Итка Хоспрова е солистка- виолистка, ВИП на чешката културна сцена. Освен това се изявява и като модел. Тя е и муза, от която черпят вдъхновение – над 20 водещи чешки и европейски композитори посвещават на Хоспрова творби за виола и оркестър. Чрез многобройни концерти, реалити ТВ изяви, иновативни музикални програми, тя привлича младежката аудитория към сериозната класическа музика.
Сред другите имена в престижната листа на участващите във фестивала в Несебър са проф. Волфганг Клос (професор по виола, солист, камерен изпълнител, вицеректор и декан на Виенския музикален иниверситет, солист-виолист на Виенския симфоничен оркестър), Милена Моллова (легендарна българска пианистка, концертира на големите сцени в Европа, Канада, Русия, САЩ, Китай, Сингапур, професор по пиано, солистка и лауреатка на най големите клавирни конкурси), Маргарита Лонг ( почетен професор и създател на департамент музика в НБУ, член на жури в редица световни клавирни конкурси, нейни възпитаници са професори по всички континенти), проф. Щефан Кропфич (професор по чело във Виенския музикален университет, декан на факултет, солист, камерен музикант, основател на JESS трио Виенна, с които концертират от 35 години по целия свят, триото има редовен концертен сезон в престижната концертна зала „Konzerthaus“, Виена.
В новата културна проява в Несебър участие ще вземе и оркестър „Камерата Орфика“. Той е международен камерен и симфоничен оркестър – съставен от брилянтни млади класически музиканти, част от тях бивши и сегашни възпитаници на НБУ.

 

Източник: Агенция Кросс

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Категории