Почти двойно са намалели обявите за работа у нас през декември 2020 година спрямо година по-рано. Само за месец спадът е с близо 20 на сто, показват данните на един от водещите сайтове за търсене на работа. Така нивото на публикуваните предложения достигна отново ниските си стойности от пролетта на миналата година – малко след началото на ковид кризата. Негативната тенденция на все по-малко публикувани обяви вече засяга всички сектори у нас, като през декември се отчита, че този спад е пораснал до двуцифрен процент за всички отрасли.

С една трета намалява търсенето на работници в секторите “Строителство” и “Здравеопазване и фармация” – спад от 28 на сто. Обявите в сектор “Производство” се свиват с 20 процента, в “Търговия и продажби” – с 16% и “Хотелиерство и ресторантьорство” – с 14 на сто, което може да се обясни със затварянето на заведенията заради новия локдаун у нас. За втори пореден месец има спад и в предложенията за нова работа в сектора ИТ, като през декември той е 11%.

Всяка втора обява продължава да е за работа в София, въпреки това търсенето на кадри и в столицата отчита спад от 18 на сто. Основната причина за намаленото предлагане на работа продължава да е икономическата обстановка в страната, повлияна от ковид кризата. Друг фактор са коледните и новогодишни празници, заради които традиционно много работодатели спират временно публикуването на обяви за работа, обясняват експертите. Според тях в началото на новата година тенденцията ще се промени и броят на публикуваните обяви ще нарасне, като това ще се случи плавно, основно в секторите “Търговия и продажби”, ИТ и “Производство”.

Междувременно социалният министър Деница Сачева обяви, че до момента в страната 2000 фирми са наели близо 7500 души от бюрата по труда по мярката “Заетост за теб”. „Работодателите може да наемат безработни за до шест месеца, а ние да покриваме минималната работна заплата“, уточни Сачева.

Източник: ТРУД