Два центъра за хора с увреждания отваря община Варна

Два центъра за възрастни хора с увреждания отваря община Варна до няколко месеца. Първият трябва да започне работа от началото на юни и е предназначен за 25 възрастни. Първоначално центърът ще бъде финансиран на местно ниво, а се очаква от началото на следващата година бюджетът да е делегиран от държавата. 6089 лв. за едно лице с множествени увреждания е годишният стандарт. Необходимостта от такава база е породена от наличието на много младежи с увреждания, които през тази година навършват 18 г. и се изписват от специализираните училища и центрове за деца. Много от родителите на такива млади хора са принудени да ползват неплатен отпуск, за да се грижат за тях.
„Те имат нужда от нашата подкрепа, за да не изостават в професионалната си реализация, а и за децата е по-добре за тях да се грижи специализиран персонал“ – поясни зам.- кметът на община Варна д-р Лидия Маринова.
„Тези родители са достойни за уважение, тъй като не са изоставили децата си и поемат трудния ангажимент да се грижат за тях, въпреки уврежданията им“ – допълни общинският съветник Марица Гърдева.
Вторият център, предназначен за възрастни с физически увреждания, е с капацитет 15 места и трябва да започне работа от 1 септември. Делегираният от държавата бюджет покрива годишния стандарт за едно лице в размер на 8633 лв.
Базата, на която ще бъдат изградени двата центъра, е общинска собственост и се намира в квартал „Чайка“. В момента се извършва реконструкция, за да е подходяща средата за достъп с инвалидни колички.

 

Източник: chernomore.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории