Първи мониторинг на ЕС за социалните процеси

Докато Европейската комисия се подготвя да представи първите си препоръки в социалната политика, в рамките на укрепване координирането на Европейския семестър за икономическата политика, се появяват все повече въпроси около целта на този процес, а критиците му го определят като „комуникационно упражнение”.

Както бе съобщено миналия октомври, изпълнителният орган на Европейския съюз ще публикува до края на месеца своята оценка по пет „ключови социални индикатора”, заедно със своите обичайни макроикономически препоръки.

Бедност, неравенство, приходи на домакинство, ниво на заетостта и младежка безработица – всички те ще попаднат под критична проверка като част от мониторинга на социалните процеси.

Това „табло с резултатите за заетостта и социалните индикатори” е един от „новите инструменти за изграждане на социалното измерение на Икономическия и монетарен съюз (EMU)”, посочват от Европейската комисия. Началото му бе дадено в опит да се укрепи социалното измерение в EMU, след като правителствата в Европа изпитваха негативния ефект от мерките за финансови ограничения, предприети в разгара на кризата със суверенните дългове.

„Новото табло с резултатите за ключовите заетост и социални индикатори показва, че ние имаме висока несъразмерност в приходите в някои страни-членки, а данните показват още и увеличение в разликата в приходите сред страните в еврозоната, между ядрото и периферията. Запазването и увеличаването на социално-икономическото отклонение е проблем за валутния съюз”, каза Лоранс Вийртс, отговарящ за социалната сфера в Икономическия и монетарен съюз в кабинета на Лазло Андор – европейски комисар по заетостта.

Битката за включването на индикаторите, по думите на Вийртс, беше труда, не само със страните-членки, но и сред дирекциите в Европейската комисия.

Въпреки всичко, за разлика от фискалните критерии, социалните ще останат незадължителни.

 

Източник: actualno.com

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории