EDF Фотоконкурс 2022. Да осветим младите хора с увреждания14.09.2022

Изданието за 2022 г. на Европейския конкурс за фотография „Да осветим младите хора с увреждания“ вече е открито. Крайният срок за изпращане на вашето участие е 30 ноември.

Този конкурс има за цел да повиши осведомеността на обществото чрез фотография, показвайки как младите хора с увреждания живеят живота си и са включени (или изключени) в обществото. Търсим изображения, които предлагат перспектива и изобразяват младите хора с увреждания като главни герои в ежедневието им.

Младите хора с увреждания рядко се включват в медийното отразяване, което ги изоставя. Това е една от причините да се появят значителен брой инфлуенсъри. Те искат да покажат на света какво е да си млад човек с увреждания днес и да повишат осведомеността за предизвикателствата и неравенствата, които се случват около тях. Те имат същото право да учат, пътуват, работят, практикуват спорт, култура и т.н. и въпреки това трябва да преодолеят големи трудности, за да се насладят на пълноценен живот.

Вие сте млад човек с увреждане? Или познавате някого? Извадете камерата си! Независимо дали сте млад човек с увреждания или не, ние ви насърчаваме да участвате.

Покажете ни как живеят живота си младите хора с увреждания!

Как влизате?

Моля прочетете внимателно всички условия и документи, необходими за участие в конкурса.

Записите могат да бъдат изпратени по имейл до Наталия Суарез, комуникационен служител на EDF ([email protected]).

Всички заявки трябва да бъдат изпратени на 30 ноември 2022 г., 23.59 CET.

Кой може да кандидатства?

Граждани или жители на ЕС/ЕИП от всички възрасти и няма входна такса. Участието е индивидуално, а не като организация.

Какво можете да изпратите?

Всички участници трябва да представят следните три:

 1. Една оригинална снимка с висока разделителна способност (300dpi) с описание на изображението или едно оригинално единично художествено представяне (комикси и рисунки) с описание на изображението, разказващо историята

Разрешени: редактиране, филтри, вградени ефекти в камерата.

Не се допускат: Колажи (повече от една снимка), водни знаци, текст или други елементи, добавени към снимката.

 1. Кратко описание на английски, включващо името на автора, града и държавата, където е направена снимката.
 2. Подписано копие от разрешението за права. Необходими са два подписа, един от лицето, което е направило снимката, и един от лицето(ата), което се появява ВЪРХУ снимката. Участниците, които правят снимка на деца, гарантират, че получават и ни предоставят писменото съгласие на родителите/настойника на това дете.

Авторско право

Всички записи трябва да са оригинални произведения и участникът трябва да бъде едноличен собственик или притежател на авторските права. С участието си в състезанието участниците запазват пълните авторски права върху своите изображения. Участниците обаче също се съгласяват да бъдат обвързани от правните условия на Facebook. Участниците също предоставят на Европейския форум на хората с увреждания правото да публикува и излага качени снимки.

Как ще бъдат избрани снимките/материалите?

Всички снимки и художествено представяне се проверяват, за да се гарантира, че отговарят на правилата на състезанието, преди да бъдат приети и избрани. След като снимка или художествено представяне бъде прегледано, участниците ще получат имейл с известие дали е прието или отхвърлено. Всички снимки могат да бъдат включени в албум на страницата на EDF във Facebook и каналите на EDF в социалните медии.

Жури

Журито ще бъде съставено от двама членове на Комитета на борда на EDF, двама членове на персонала, както и двама професионалисти в областта на изкуството. Заявките ще бъдат оценявани въз основа на следните критерии:

 • Качество на картината
 • Иновация
 • Творчество
 • Съответствие с темата
 • Записи, които са обидни, клеветнически или нецензурни, или които разкриват ненужна лична информация, също ще бъдат отхвърлени от конкурса.

Избор на победители

Ще има селекция от 20 финалисти, които ще бъдат изложени онлайн и в социалните медии. Името на победителя ще стане ясно след 30 ноември. Решението на журито е окончателно и няма да има кореспонденция относно решението му. В края на периода за подбор на журито 20-те финалисти ще бъдат уведомени по имейл.

Награди

Тримата финални номинирани ще получат:

 • Награда за 1-во място: 500 евро
 • Награда за 2-ро място: 300 евро
 • Награда за 3-то място: 200 евро

Приемане на правилата на състезанието

С участието си в състезанието участниците се съгласяват да бъдат обвързани с Правилата на състезанието, включително приемането на предоставянето на авторски права на EDF.

Измама:

Коректността и уважението са в основата на състезанието. Всеки участник, за който има основателни подозрения в измама, ще бъде дисквалифициран от състезанието и записите му ще бъдат премахнати. Няма да се въвежда кореспонденция по този въпрос.

Повече за Условията и правилата за участие може да видите Тук

Източник: EDF