ЕК формулира три стъпки за преодоляване на трайната безработица, които да обхванат 12 милиона продължително безработни в Европейския съюз. Това става ясно от публикуваното на сайта на Европейската комисия видеоизявление на Мариан Тейсен, комисар на ЕС, отговарящ за заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5565_bg.htm).
Първата от трите стъпки е безработният да се регистрира в служба по трудова заетост, След това там да му бъде изготвена индивидуална оценка за нуждите, които да увеличат възможностите му на пазара на труда. Третата стъпка е да се приложи споразумение за работна интеграция, най-късно след изтичането на 18-те месеца безработица.
Инициативата на ЕК призовава държавите членки да насърчават подходи, които са доказали, че работят добре на практика, спрямо спецификите на отделните страни.
„Най-доброто оръжие срещу безработицата е икономическото възстановяване“, казва еврокомисарят Тейсен. В тази връзка, тя посочва възможността за активно участие на страните в инвестиционния план на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в размер на 315 млрд. евро, който може да предложи милиони работни места.
В Европа без работа са над 23 млн. души, като 50% от тях са дългосрочно безработни и тенденция се увеличава. Размерът на дългосрочната безработица се удвои между 2007 г. и 2014 г., като вече засяга около 12 млн. души в ЕС, които в продължение на повече от 1 г. не са успели да си намерят работа. В България дългосрочната безработица през 2014 г. достигна 60,4% от общата, но тенденцията отбелязва спад.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории