Експерти по социална политика от Сърбия посетиха Велико Търново

Заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и директорката на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова се срещнаха с експерти в областта на социалната политика от Сърбия, съобщиха от пресцентъра на общината. Гостите проявиха интерес към политиката на общината за предоставяне на множество адекватни социални услуги в общността. След представянето на социалната политика на Старата столица експертите останаха впечатлени от богатият набор социални дейности и проекти, които се реализират не само в град Велико Търново, а и на територията на цялата община. Те заявиха, че са респектирани от факта, че са обхванати широки социални групи и хора с проблеми, които се нуждаят от помощ и подкрепа. Основен акцент в разговорите и професионалната дискусия бяха проблемите, свързани с протичащият процес на деинституционализация на децата, лишени от родителски грижи, така и кризисните центрове за деца, станали обект на трафик и насилие. Експертите от Сърбия заявиха, че са впечатлени от мащаба и адекватността на предлаганите във Велико Търново и общината социални услуги. Те заявиха, че опита, който са придобили при посещението си е особено полезен за тяхната работа в контекста на настъпващите промени в сръбското законодателство в областта на социалните услуги и в хода на подготовката на Сърбия за членство в Европейският съюз.
Представени бяха и дейностите в областта на социалната политика и социалната интеграция, които са особено важна част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.

 

Източник: Агенция Фокус

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории