Увеличени са средствата за образователна мобилност по Програма „Еразъм плюс“

С 11 % повече спрямо предходната година са средствата, предвидени за образователна мобилност по програмата „Еразъм плюс“, която е първата стартирала европейска програмата от новия програмен период. Бюджетът за 2014 г. е малко под 25 млн. евро.
Това обявиха на среща със студенти във Варна министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова и Иван Модев, директор на главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН.
Програмата вече дава възможност студенти в магистърски програми да получават помощ по схемата за студентски заеми. Младите хора ще могат да кандидатстват по нея във всички образователни степени – бакалавър, магистър, докторант. Документи ще сe приемат чрез координаторите на програмата в съответния университет, обясни Иван Модев.
Според младите хора студентските практики трябва да станат задължителни, тъй като това ще им позволи да имат натрупан стаж, условие, което в момента работодатели изискват при назначаване на работа.
„Това може да се реши, чрез практически центрове към университетите, които да са връзката между работодателите и студентите. Тези центрове могат да договарят практики в различни направления“, обясни министър Клисарова.
Представители на екипа, който работи за кандидатурата на Варна за европейска младежка столица, връчиха писмо на министър Клисарова с искане за подкрепа. „Считам, че е възможно не само аз, но и правителството да подкрепи Варна, за да стане младежка столица. Ще поставя въпроса по време на заседанието на Министерски съвет, което предстои“, каза тя.

 

Източник: МОН

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории