Европейската космическа агенция (ЕКА) провежда първата си кампания за набиране на персонал от 11 години насам и подчертава желанието си да постигне по-голямо разнообразие. Европейският еквивалент на НАСА се стреми да наеме повече хора с увреждания, които винаги са желали да отидат в космоса.

„Ние гледаме към Луната…и Марс. Имаме нужда от много отлични астронавти в бъдеще. За да стигнем по-далеч, отколкото някога сме били преди, трябва да изглеждаме по-отговорни от всякога“, коментира генералният директор на ЕКА Ян Уорнър.

В свое изявление Европейската агенция съобщава, че е дошло времето да се даде възможност на хората с увреждания да се докоснат до космоса, като част от инициатива, наречена „Проект за осъществимост на параастронавтите“. Според ЕКА за първи път в историята космическа агенция работи по идеятата  за изпращане на хора с увреждания в космоса.

Според последни данни броят на жените, били в космоса, е в пъти по-малък от този на мъжете. Само 65 от над 560 астронавти са жени, като 51 от тях са американки. ЕКА изпрати в космоса две жени – Клауди Хайнере и Саманта Кристофорети.

Космическата агенция работи съвместно с Международния параолимпийски комитет, за да категоризира различните видове и степени на увреждания и да изготви списък с допустимите увреждания.

Източник: Euronews