Европейските Младежки столици на среща във Варна

От 16 до 22 Юли Европейските Младежки столици се събраха за втори път във Варна, за да работят върху успешни модели, които бивши, настоящи, бъдещи и потенциални столици откриват в организирането и изпълнението на инициативата на Европейския Младежки Форум. В събитието се включиха над 30 участника от Варна (България), Клуж-Напока (Румъния), Торино (Италия), Марибор (Словения), Брага (Португалия) и Солун (Гърция).

Темата, която обедини втората среща на столиците заедно с представители на младежкия сектор във Варна, бе набирането на средства за подсигуряване на младежки проекти и инициативи в рамките на инициативата Европейска Младежка Столица. Участниците имаха възможност да натрупат практическа информация и опит като обменят добри практики за финансиране във всеки един от присъстващите градове, както и да се срещнат с експерти от различни сектори и области, които да ги насочат как по-добре да финансират проектите си.

Темата за набиране на средства по програми бе подкрепена от експерти от Центъра за Развитие на Човешките Ресурси, който управлява европейската програма за образование и младеж – Еразъм+. Насоки и добри практики за финансирането по програми бяха представени от гледната точка и на общинските програми от страна на отдел Младежки дейности, Дирекция ОМДС, Община Варна. Младежките представители имаха възможност да срещнат и гледната точка на бизнеса, като се запознаят с тяхната позиция по отношение отпускане на средства към неправителствения сектор. Външна подкрепа в тази насока оказаха Марина Стефанова – изпълнителeн директор на Българската мрежа на глобалния договор на ООН, заедно с Десислава Джипова – специалист „Социални инициативи“ в „Девня Цимент“. За да могат младежките организации да бъдат по-убедителни в преговорите за финансиране на инициативите си, те имаха възможност да работят с Марионела Божкова от ТиймТайм България, която им даде практически насоки за бизнес комуникация, умения за преговори и бизнес презентиране.

Подобно събитие, което среща бизнеса и неправителствения сектор на практическо ниво, се случва изключително рядко и е голяма възможност за младежките организации на Варна да повишат капацитета си. В рамките на следващата среща на столиците, която ще се случи в началото на септември, участниците ще имат възможност да работят по темата „Изграждане на стратегически партньорства“, носеща допълнителна възможност за нови срещи с бизнеса и публичния сектор.

Обучителните срещи на младежките столици във Варна са част от проект „Младежки столици в действие” на Община Варна по програма „Младежта в действие”, в рамките на който са планирани общо пет обучения на столиците. Четири от тях са планирани да се реализират до края на 2014, а последното пето обучение ще се реализира в края на 2015 и ще има ролята на оценка на повишения капацитет да една година. В рамките на същия проект 10 местни организации ще реализират младежки инициативи в подкрепа на кандидатурата на града за Младежка столица.

 

Източник: Община Варна

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории