Езикът на жестовете да стане официален, настоява СГБ

Жестомимичният език, на който разговарят хората с увреждане на слуха, да бъде признат за официален у нас, а професията на жестомимичния преводач да бъде приравнена като заплащане и статус с тази на другите преводачи, настояват от Съюза на глухите в България (СГБ).

Признаването на жестомимичния език като официален е в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, е заявил зам.-председателят на СГБ Николай Нинов на пресконференция в БТА по повод 80-годишнината от създаването на съюза.

По случай годишнината СГБ е издал нов жестомичен речник с 5000 жеста. За сравнение старият речник на СГБ съдържа само 700 жеста. Издаден е и речник за жестове на православната религия. Новият речник е разработван повече от 10 години от екип от специалисти, казва Миряна Мошева, координатор на националния методически и консултативен център по проблемите на жестомимичния език към СГБ.

Няма точна статистика колко са хората с увреждане на слуха в България. Официално членовете на СГБ са 6500, но според организацията в страната има над 10-12 хиляди души с по-висока степен на увреждане на слуха и близо 250 хиляди хора с някаква степен на увреждане на слуха.

В специализираните предприятия „Тих труд“ работят около 500 души, като преди 1989 година те са били 5000, информира Мая Георгиева – член на Управителния съвет на СГБ. Работещите в момента са заети предимно в шивашката индустрия. Над 100 души са успели да си намерят работа по схемата „Съпричастност“ на програмата „Човешки ресурси“, съобщи Георгиева, която е работила по проекта, приключил през май. По схемата са създадени два центъра в София и в Пловдив за подпомагане на хората при намиране на работа.

 

Източник: inews.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории