Театрална формация „Феникс“ представи във Варна филма „Вълшебни криле” за 10-годишнината от създаването си. Формацията е част от сдружение „Феникс“, чийто членове са младежи със и без увреждания.

Филмът разказва за творческите търсения, създаването на театрални спектакли и представянето им на различни форуми в страната.

10-годишната история на формацията започва с театрална група от няколко души със сензорни и физически увреждания. В последствие към тях се присъединяват и хора без увреждания в подкрепа на процеса на социална интеграция чрез изкуство.

Театрална формация „Феникс“ е представила пред публика 11 спектакъла, получила е много награди и признания от конкурси и фестивали, като от 2015 година е носител на „Почетен знак за заслуги към Варна – сребърен”, който получава заради дейността, с която се занимава. През цялото време формацията разчита на подкрепата, сътрудничеството и професионалната помощ на режисьора и актьор Свилен Стоянов от варненския Драматичен театър, който адаптира сценариите. Той познава отлично всеки от групата и може да разпредели по най-добрия начин ролите, съобразявайки се с възможностите и таланта на младежите.

Сдружение „Феникс“ търси хора със и без увреждания за участие в театралните постановки. Вратите са отворени за всички, които искат да бъдат актьори или доброволци, а защо не и двете.

Източник: БНР, 29.10.2019 г.