Филмът ‘Тихо наследство“ разказва история по действителен случай за силата на едно семейство, минало през тежки изпитания и призванието да помагаш на онези, които имат нужда да бъдат разбрани. В главната роля е Таня Димитрова, позната от малкия екран с преводите покрай брифингите на Националния оперативен щаб, но и основател на рехабилитационния център за глухи деца „Яника“. Филмът,  обаче проследява личната й трудна история. А нейната приятелка от детството Петя Накова е режисьор на лентата, както и основна причина за създаването й.

Идеята се е родила, когато Накова вижда как Таня работи с децата, които имат нужда, учи ги да как изговарят, да казват думи. И това е дълъг процес от няколко години. Виждайки, че това са огромни усилия, решава, че трябва да бъде показано на обществото.

Документалните кадри разкриват как професионалният път на Таня е прекъснат от тежки здравословни проблеми и как това се отразява на цялото ѝ семейство, но също така хвърлят светлина и върху една почти непозната общност у нас – глухите деца с кохлеарни импланти от слухови апарати, които имат нужда от рехабилитация още от 3-4 годишна възраст, за да имат равен шанс за реализация в масовите училища по-късно.

„Не знам как аудиторията ще възприеме историята ми, но силно се надявам да не предизвикам съжаление. Това винаги ме е побърквало. Силно се надявам темата да предизвика дебати и размисъл. Ние оцеляваме на инат. Хващаме се за вярата по-силно, независимо дали ще я конкретизираме като Бог или не. Има ли надежда, тръгваме след нея“, споделя Таня.

Посланието на филма за Таня Димитрова е много лично – „Силата на хората, които остават до теб, когато се случи беда“.

Филмът ще бъде достъпен на 23 различни езика. Ко-продуцент е HBO Европа. Първоначално лентата е одобрена от 13 държави, но човешката история във филма провокира всички 23 държави да го излъчат.

Източник: БНТ