Петте финалисти в специалното издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с фондация Reach for Change, в условията на пандемия са фокусирани върху деца и младежи, които са най-тежко засегнати от кризата. Три от организациите (фондация „Подарете книга“, Център „Амалипе“ и сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“) получават пълно финансиране от 17 хиляди лева. Сдружение „Първи юни“ и сдружение „Бъдеще за децата“ получават частично финансиране от 4000 лв. Детско жури присъди специална награда от 1000 лв. на сдружение „Първи юни“.

Проектите са избрани въз основа на доказания си опит в подкрепа на деца.

Кои са финалистите в специалното издание на ПРОМЯНАТА?

Фондация „Подарете книга“ служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят частица от времето си, за да работят с децата, да са техни ментори и приятели. За да помогнат на децата с учебния процес и социалната интеграция по време на продължителната изолация, „Подарете книга” осигуряват дигитална подкрепа в домовете, организират регулярни онлайн срещи между ментори и деца, ограничени безопасни срещи на живо, както и стипендиантска програма, която да мотивира децата да постигат различни образователни и лични цели.

Център „Амалипе“ работи за овластяването на ромската общност в България. Центърът си партнира с училища в цялата страна, за да намали процента на отпадащи деца, да създаде достъп до качествено образование и да въвлече родителите в училищния живот. Чрез кампанията „Стара техника за ново начало” Центърът събират дигитални устойства, които предоставя на децата, които нямат възможност да се включат в дистанционния образователен процес. Чрез мрежа от ученици-наставници ще работят за повишаване на дигиталните умения на децата и създаване на мотивация за учене през новата учебна година.

Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори” обединява обучени специалисти – здравни медиатори, които работят на терен в уязвими групи и общности в цялата страна, за да подобрят здравната им култура и достъпа им до здравни и социални услуги. Вярват, че промяната утре е възможна само ако са подготвени за нея младите – днес. Сдружението ще обучи групи от младежи (16-24 г.), които ще осъществят здравно-информационни кампании сред своите семейни, приятелски и съседски кръгове за придобиване на отговорно поведение в борбата с инфекциозни заболявания.

Сдружение „Първи юни” подкрепя деца и младежи с интелектуални и физически затруднения, деца от проблемна семейна среда и семейства с ниски доходи в района на Бяла Слатина чрез дарителски кампании, консултации, обучителни програми и клубове. „Първи юни” ще създаде програма, която ще предоставя учебни материали и пособия, консултации и обучения, чрез които родителите да помагат на децата си (5-7 г.) да усвояват учебния материал и да запазят мотивацията си за учене.

Сдружение „Бъдеще за децата” помага на деца с физически, емоционални и поведенчески проблеми в района на Казанлък да получават по-добра грижа вкъщи, да не отпадат от училище, да се развиват и водят самостоятелен и пълноценен живот. „Бъдеще за децата” ще създаде онлайн платформа с работилници, консултации, образователни материали и игри, с които родителите да помагат на децата си (3-8 г.) да учат в домашна среда и да се справят с предизвикателствата в учебния процес.

Всички финалисти в тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА ще получат още значителна нефинансова подкрепа под формата на обучения и консултации в Акселератора на ПРОМЯНАТА и интензивна медийна подкрепа от Нова Броудкастинг Груп.

Повече може да научите ТУК.

Източник: Нова ТВ, 18.09.2020 г.