Фондация „Светът на Мария“ откри Учебна кухня „Надежда“ за развитие на трудови умения на хора с интелектуални затруднения. Тя е първата по рода си в България и има за цел да успешно да интегрира тази обществена група чрез активното има пренасяне в реална работна среда.

„Подобни центрове има в другите европейски стани и така дойде идеята за този вид подпомагане. Учебната кухня ще бъде най-вече място за развитие на хората с интелектуални проблеми. Този център ще допълни и надгради Дневния център за подкрепа „Светове“ към Фондация „Светът на Мария“, коментира програмният директор на фондацията Миряна Сирийски.

В кухня „Надежда“ 30 млади хора с интелектуални затруднения ще получат възможност за обучение в конкретна трудова среда – приготвяне на храна и обслужване, поддръжка на хигиената, градинарство, битови дейности и др. Работата в „Надежда“ ще помогне на хората от тази цоциална група да придобията социални и комуникативни умения.

Към момента в кухнята вече работят 15 младежи, а след първото й професионално оборудване се очаква да бъдат включени още 15 души.

Моделът на социалното предприятие е базиран на френската социална практика за социално и трудово включване на хората с интелектуални затруднения.

Учебна кухня „Надежда“ доразвива и надгражда опита на фондация „Светът на Мария“ в подкрепа на хора с интелектуални затруднения за развитие на самостоятелност и реализация на пазара на труда. В резултат на програмата за подкрепена заетост на Фондацията, 14 младежи с интелектуални затруднения намериха поприще и започнаха професионалната си кариера, а други 25 активно се включват като доброволци в различни дейности, свързани с приобщаване към културния живот на София. В списък на чакащи към Дневен център „Светове“ на Фондацията има записани 20 човека с интелектуални затруднения.

Разкриването на Учебната кухня се реализира благодарение на Столична община, която предоставя помещенията за безвъзмездно ползване, Фонд „Социална закрила“ и Посолство на Република Франция в България. Сред дарителите на проекта са Еврохолд, Томеко, Финракс, Керос Керамика, Джонсън и Джонсън, Смарт Енерджи груп, Сентрал пойнт, Йоанна застрахователен брокер, Юлия Банкова, посланика на САЩ в България Херо Мустафа, Траяна Христова, Александър Чаушев и много други частни дарители.

На събитието присъстваха министърът на труда и социалната политика Деница Сачева; посланика на Република Италия в България, г-жа Джузепина Зара, заместник-посланика на Посолството на САЩ, г-н Джъстин Фрийдман, Никола Мобек, аташе за институционално и техническо сътрудничество към посолство на Република Франция, представители на Агенция по качеството на социалните услуги, Агенция за социално подпомагане, Столична община и Район „Надежда“, дарители, съмишленици и родители на хора с интелектуални затруднения.

Източник: Информационен портал за НПО