14.10.21 г.

На 8 октомври в сградата на Център „Човеколюбие” в Пазарджик беше открита фотоизложба „Център „Човеколюбие” – 20 години грижи за общността”. Събитието е посветено на 20-годишния юбилей от създаването на Центъра и Световния ден на психичното здраве.

Любителите на изкуството и фотографията имаха възможност да се запознаят с ключови събития от историята на Центъра по години от откриването до момента. Дейността на социалната услуга Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с психични проблеми представи управителят на услугата – г-жа Мария Мерджанова. Акцент беше поставен върху подкрепата за създаване на умения за самостоятелно справяне с живота и интегриране на хората с психични проблеми в общността. Домакините почерпиха с вкусна торта и хапки, произведени от членовете на клуб „Вкусно” – програма за рехабилитация на битови умения към Центъра.

На откриването на изложбата присъстваха директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – г-жа Цветелина Чавдарова, директорът на дирекция „Социално подпомагане” – г-жа Радка Кежева, представители на общинска администрация, сдружение „Подай ръка и подкрепи”, сдружение „Егида”, Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев”, приятели и съмишленици. Изпратено беше поздравително писмо от директора на Регионална здравна инспекция – Пазарджик.

Център за психично здраве „Човеколюбие” е разкрит през 2001 г. Работи на принципите на отворено общество, където всеки човек може да направи нещо добро за душата си. В Центъра се прилага идеята за психиатрия, основаваща се на основните човешки ценности: честни отношения, взаимопомощ, смисъл в живота, любов, разум.