България запазва мястото си сред свободните страни в света в тазгодишния доклад „Свободата в света“ на неправителствената организация Freedom House. Докладът оценява степента на политическите и гражданските свободи в страните в цял свят.

Общият резултат на България в доклада „Свободата в света през 2018 г.“ се запазва същия като през последните поне 2 години – 80 от общо 100 пункта. В рамките на Европейския съюз България постига най-малко точки, като след нас е единствено Унгария със 72 пункта, за която докладът отбелязва, че демократичните ценности са в упадък. Румъния събира общо 84 пункта.

В двата отделни индекса за политическите права и гражданските свободи страната получава оценка 2, като съгласно скалата 1 пункт означава най-голяма свобода, а 7 – липса на такава. Според доклада обаче медиите в България са само частично свободни.

Докладът посочва, че демокрацията в цял свят е под заплаха и в криза, която допълнително се засилва от упадъка на демократичните принципи в САЩ.

Freedom House посочва, че 2017 г. е била 12-тата поредна година, в която глобалната свобода се намира в упадък. В 71 страни е било отчетено влошаване на политическите и гражданските свободи през миналата година, докато само 35 бележат подобряване.


Преди обещаващи страни, например Турция, Венецуела, Полша и Тунис, сега са сред онези, където демократичните принципи са в най-голям упадък.

На първите места в класацията за поредна година остават скандинавските страни – Норвегия, Швеция и Финландия, които получават максимума точки. Веднага след тях с 99 пункта е Канада, а с по 98 точки са Австралия, Люксембург, Нова Зеландия и Уругвай. Също толкова пункта, колкото България, има само още една държава – Самоа.

Според доклада водещо развитие в рамките на 2017 г. е било сериозното оттегляне на САЩ като защитник и пример за демокрация. Макар че Freedom House проследява бавното влошаване на политическите права и гражданските свободи в САЩ през последните седем години, упадъкът се е ускорил през 2017 г.

Докладът посочва, че това се дължи на нарастващите доказателства за руска намеса в изборите за президент през 2016 г., нарушаването на основните етически стандарти от новата администрация и все по-слабата прозрачност на правителството. За една година общата оценка на страната се понижава с 3 пункта, като за тази година тя е 86 пункта.

Друго значително развитие през миналата година е било преместването на Турция от групата на частично свободните страни до тази на несвободните страни. Това се дължи основно на действията на президента Реджеп Тайип Ердоган, който разшири и засили репресията срещу противниците си, започнала след провалилия се опит за преврат през 2016 г.

Според доклада корумпираните и репресивни държави, например Саудитска Арабия, Иран, Венецуела и Северна Корея, поставят глобалната стабилност в риск, поддържайки дългогодишни регионални конфликти и хуманитарни кризи, а в случая със Северна Корея – бързо разширяване на ядрения арсенал.

Острият демократичен упадък в Тунис през 2017 г. носи заплаха за единствената арабска страна със статус свободна и единствената успешна история от Арабската пролет през 2011 г.

От 49-те страни, които са със статут на несвободни, 12 имат най-лоша обща оценка на политическите права и гражданските свободи, събирайки под 10 пункта: Сирия, Южен Судан, Еритрея, Северна Корея, Туркменистан, Екваториална Гвинея, Саудитска Арабия, Сомалия, Узбекистан, Судан, Централноафриканска република и Либия.

Investor.bg/ 16.01.2018