Гарантираният минимален доход не решава проблема с бедността

Малко или много са 8,50 евро на час?
Гарантираният минимален доход не решава проблема с бедността. Реалността в България и Румъния го доказва, коментират германски издания във връзка с решението за въвеждане на минимално почасово заплащане в Германия.
Минималното почасово заплащане става задължително в Германия от 1 януари 2015 година, но докато обхване всички категории работници и служители, ще изминат около две години. Предвидените преходни периоди имат за цел да позволят на някои сектори, в които заплащането е твърде далеч от минималната ставка – 8,50 евро на час, да се приспособят към новите условия. Това важи например за фризьорските услуги, където има ставки и по 3,50 евро на час, посочва агенция ots.
Освен преходни срокове, законът, приет в четвъртък от Бундестага, предвижда и изключения. Те ще важат например за всички под 18-годишна възраст – за да не предпочетат да работят, вместо да продължат да учат. Минимална почасова ставка няма да има на първо време и за хората, които започват работа след дълга безработица – през първите шест месеца работодателят няма да е длъжен да им плаща минималната ставка. Законотворците аргументират, че това е един вид стимул за работодателите да наемат хора, които са били дълго време без работа.
Кой печели, кой губи?
Въвеждането на задължителна минимална ставка в Германия е добра новина за близо 5 милиона души, които сега печелят под 8,50 евро на час. А също и за профсъюзите, които отдавна настояват за въвеждането на минимално почасово заплащане. На бизнеса обаче то ще струва 10 милиарда евро, които в най-лошия случай ще бъдат прехвърлени на крайните клиенти – тоест, въвеждането на задължителна минимална заплата може да доведе до поскъпване на някои стоки и услуги. Но както знаем – справедливостта и достойното заплащане на труда си имат своята цена.
България и Румъния са последни в ЕС по размер на минималното заплащане, припомня в тази връзка репортаж на Щефан Ошват от германската обществена телевизия АРД. В двете балкански държави минималната почасова ставка е малко над 1 евро – в България тя е 1,04 евро на час, а в Румъния – 1,14 евро. За сравнение: най-ниско платените работници в Полша получават 2,31 евро на час, в Гърция – 3,35 евро, в Испания – почти 4 евро, а в Словения – 4,5 евро. Най-висока в ЕС е задължителната минимална заплата в Люксембург – 11,10 евро на час. На второ място се нарежда Франция с 9,5 евро на час.
Някои хитрини
Българите и румънците, които получават минимална работна заплата, изкарват не повече от 200 евро на месец, което се равнява на половината от средния месечен доход в България. Независимо от факта, че двете страни са въвели задължителна минимална ставка, черният труд е много разпространен, се казва по-нататък в репортажа на телевизия АРД. Една трета от брутния вътрешен продукт в двете страни се пада на сивия сектор, като тенденцията е възходяща. И още нещо: и в двете балкански държави е обичайна практика работниците да се водят на минимална работна заплата, а в действителност да получават повече пари. От това печелят и двете страни – и работодателят, и служителят, а губеща е държавата, се казва още в репортажа.
Трикове знаят и германците. Така например задължителната почасова ставка може да бъде „заобиколена“ чрез договор с подизпълнител. Схемата работи така: чужда фирма сключва с германски работодател договор за извършването на определена услуга, като персоналът, необходим за изпълнение на договореното, се осигурява от фирмата-подизпълнител. Германската фирма контролира само крайния продукт – за всичко останало, включително за заплащането, се грижи фирмата-подизпълнител. А тя не е длъжна да спазва германската минимална почасова ставка, тъй като е регистрирана в друга страна.
Въпреки тези „подводни камъни“, въвеждането на минималните почасови ставки се посреща със задоволство не само от профсъюзните среди. Особено радостни са германските социалдемократи, които успяха да прокарат любимия си проект – въвеждането на задължителна минимална заплата беше условието, което те поставиха, преди да влязат в управляващата коалиция с християндемократите на Ангела Меркел. Остава да се надяваме, че тази мярка действително ще подобри живота на хората, които досега са се трудили срещу нищожно заплащане.

 

Източник: ДойчеВеле

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории