Над 500 делегати от България и Югоизточна Европа взеха участие в Годишната среща на местните власти, която се проведе от 17 до 19 май 2015 г. в Пловдив. В срещата участваха също президентът Росен Плевнелиев и министри от кабинета. Сред участниците имаше кметове и представители на общини от 15 държави – Хърватия, Косово, Словения, Македония, Молдова, Сърбия, Украйна, Босна и Херцеговина, Турция, Румъния, Албания, Черна Гора, Република Сръбска, Босна и Херцеговина и Австрия. Организатори на събитието са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа (NALAS) и община Пловдив.

Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа бе открита от президента на Република България Росен Плевнелиев. Той участва в конференцията „Компетенции и готовност на местните власти от Югоизточна Европа за превенция и управление на кризи”. Във форума бе представена важната и ефективна роля на българските общини при бедствията през 2014 и 2015 г., опитът при управление при природни бедствия на Япония, Босна и Херцеговина, на местните власти от Република Сърбия и Македония по овладяване на кризата при наводненията. В срещата участват над 500 кметове и представители от Националното сдружение на общините в България и на местните власти от Югоизточна Европа, заместник–министър председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министри от кабинета.

„За новия програмен период ще бъде запазена управленската политика над половината от европейското финансиране да отива в местните власти. С изключение на тежката инфраструктура – магистрални пътища и железници, по-голямата част от останалите пари отиват в българските общини. Ще продължим да разчитаме те да са основната институция, която превръща парите в блага- заяви по време на форума Томислав Дончев“.. Според него местните власти имат нужда от нови финансови източници, за да са независими, не само да чакат пари от държавата. Въпросът е как по най-добрия начин да се случи това.

Сред основните акценти на събитието бяха общинска борса, където ще бъдат представени успешни проекти на над 150 общини, последното за мандат 2011-2015 общо събрание на НСОРБ, както и общо събрание на NALAS. В програмата бяха включени още церемония за приемане на нови членове, връчване на отличията Европейски етикет за добро управление и конференцията „Правомощия и готовността на местните власти от Югоизточна Европа за превенция на риска и управление на кризи“.

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории