ЦНСТ прие първите деца в Горна Оряховица

Дванайсет деца с увреждания живеят вече в Центъра за настаняване от семеен тип в Горна Оряховица. Те са изведени от домовете в Горски Сеновец и Илаков рът, съобщи кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Има още две свободни места, които са предназначени за деца в риск.

Първата новопостроена обществена сграда в града от 1989 г. до сега е разположена в парк „Градска градина”. Тя е вдигната с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Одобреното проектно предложение е на стойност 823 300 лева, 123 495 лв е съфинансирането от държавния бюджет. Допълнителни строително- монтажни дейности са реализирани със 150 300 лева от бюджета на Община Г. Оряховица. Другият такъв център в страната е открит в Карнобат, още над 130 са в процес на строителство.
Центърът е изграден върху терен от над 2 668 кв. м. Сградата е едноетажна, монолитна със застроена площ от 632 кв. м. Състои се от седем спални помещения, три дневни, седем сервизни помещения, три коридора, трапезария, стая за дежурен, склад, перално и котелно. В двора са разположени три площадки със съоръжения за игра, специално предназначени за деца с увреждания. За тях ще се грижи персонал от 13 души, който включва ръководител, социален работник, възпитател, медицинска сестра, 7 детегледачки, домакин и огняр.
Центърът е газифициран и изцяло енергийно-ефективен. В двора му е обособен и зелен кът за отдих, съобразени с нуждите на хора със специфични потребности и отговарящи на всички правила за безопасност.

 

Източник: ДарикНюз

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории