Петима планинари, всички напълно или частично незрящи, са прекосили хребет в Източна Франция, благодарение на иновативна GPS система, чиито създатели се надяват да помогнат на милиони хора със зрителни проблеми, пише Discovery News. Екипирана единствено с белите си бастуни и с експерименталното приложение за смартфон, непридружена от зрящи водачи, групата е преминала 80 километра в рамките на шест дена през поляни и гори в планинския масив Вогези близо до границата с Германия.
Устройството Navi’Rando се носи в малка торбичка над стомаха и указва през определени интервали от време посоката на движение. Системата, която е разработена от екип от Страсбургския университет, е част от все по-интензивните усилия за използване на технологията в помощ на хората с увредено зрение. Доброволци от Френската планинарска асоциация предварително са програмирали точен маршрут за групата, внимавайки да отбележат всяко препятствие по пътя.
„Това, което все още е трудно, е да се намира точната посока на пътеката с белия бастун“, казва Жан-Клод Хеим, който е незрящ по рождение. „Наистина трябва да се концентираш“, усмихва се 63-годишният бивш учител, който редовно изкачва Вогези. За пръв път обаче без зрящ партньор. Това не му пречи да се наслаждава на „всичко, което провинциалната област предлага – ароматите, усещането за докосване, дъжда и чуруликането на птиците“.
За Никола Линдер, който е на 30 години, предимството на устройството е, че му дава самоувереност и автономност. „Страхотно е да преоткриеш усещането за свобода“, казва той. Сред хората със зрителни увреждания „95 процента имат проблеми да излязат от дома си без помощ.“
За разработчиците на Navi’Rando прекосяването на Вогези е голям тест.

 

Източник: Агенция Фокус

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

ГАЛЯ ЦВЕТАНОВА, КОЯТО НИ ДАВА ФОРМУЛАТА ЗА КАЧЕСТВЕНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

База данни за хора с увреждания в Евростат

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории