Хората от средната класа поемат най-голямата тежест от данъците и социалните плащания

От 2 май спираме да работим за държавата. Датата е символична и отчита момента, в който бихме попълнили държавния бюджет, ако всичките ни доходи отиват за данъци, осигуровки и такси. Средно по 226 милиона лева на ден трябва да изработят българите за да попълнят заложените приходи. Така тази година бихме попълнили бюджета за 121 дни. Най-много дни през 2015 г. се отработват, за да се попълнят приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи са нужни 19 дни. За осигуровките трябват 30 дни – 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци се попълвят за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 8 дни българинът работи, само за да плати държавните и общински такси, са изчислили икономистите.

След като се издължи към държавата обаче, борбата за оцеляване на тази и много други фирми е ожесточена. „Пак си остават осигуровките, заплатите на хората осъвременяването на производството, което също са разходи. Кредитите са ни много големи, защото без кредити това производство няма как да просъществува”, обяснява Десислав Горанов, съсобственик на машиностроителна фирма. А всеки от работниците е разчел заплатата си до стотинка.

„Разходите постоянно се увеличават, въпреки че получавам нелоша заплата за региона, цените се качват. Не съм спокоен, че ще доживея до пенсия, просто не вярвам”, казва стругарят Димчо Коцев. Именно за пенсии и социални плащания държавата харчи най-много. Така, като теглим чертата между планираните приходи и разходи, икономистите изчисляват, че ще ни останат 11 дни за доработване – харчим 3 милиарда лева повече, отколкото произвеждаме.
„Т.е. взимаме на заем от бъдещите поколения, защото харчим повече отколкото даваме и ние рано или късно ще си ги изработим”, разяснява икономистът Петър Ганев. Така повод за празнуване нямат и хората от средната класа, които поемат най-голямата тежест от данъците и социалните плащания – за тях денят на свобода от правителството ще дойде в средата на лятото.

 

Източник: bTV

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории