Хората все по-често търсят защита при омбудсмана

Националният омбудсман отчете повишена информираност на гражданите по отношение на функциите и правомощията му. Константин Пенчев представи доклад за дейността си през 2013 г. пред Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите.

Отчита се усилване на дейността на омбудсмана поради февруарските протести през миналата година, оставката на правителството, а впоследствие и новата протестна вълна, която заля страната.

Пенчев очерта основните аспекти на дейността си през 2013 г. Общо 7 320 жалби на граждани са постъпили при омбудсмана през миналата година, т.е с 37% повече от 2012 г. Над 17 000 граждани са получили съдействие от омбудсмана.

Най-много са жалбите на потребителите – 1957 броя. За нарушени социални права сигналите са 17%, а за нарушено право на собственост (незаконни строежи, събаряния т.н.) – около 14 %.

Омбудсманът е изпълнявал дейността си като национален превантивен механизъм. В този аспект, са представени данни за 7 проверени обекта за бежанци.

Издадени са 388 препоръки до съответните органи, отговарящи за условията в отделните заведения.

За първи път обмудсманът е изпълнил правомощията си да внесе нарочен доклад по темата за защитата правата на потребителите, внесен в деня на учредяване на 42-рото Народно събрание.

Пенчев отчита, че част от препоръките му са влезли в законодателните инициативи на някои народни представители.

Друга насока от дейността му е свързана с нарушаването правата на хората. Омбудсманът е работил във връзка с правата на учениците и децата, провеждайки проведени срещи със студенти. Активен е диалогът с различните видове неправителствени организации- например на пациентите.

Пенчев коментира, че се забелязва тенденция гражданите да познават по-добре правата си. Те вече са разбрали, че могат да си търсят правата в институцията омбудсман. Основно те се оплакват от бездействието на регулаторните органи, поради което омбудсманът е доста активен като институция в сезирането на Върховния съд.

Бележи се и икономия в разходите на омбудсмана, които са намалели с 217 000 лева. Сметната палата проверява дейността и как се разходват средствата от институцията.

Пенчев подчерта, че е по-добре сградата, в която се помещават, да е общинска, за да се спестят пари и те да се разходват за други неща. От друга страна обаче тя трябва да е на централно място, за да бъде удобна за хората.

 

Източник: News.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории